femme_economie.jpg

Aankoopprijs van mazout in de eerste helft van 2022

11 juli 2022
De prijs van een mazoutbestelling is in de eerste helft van 2022 bijna constant gestegen. In dit artikel komen we terug op die evolutie en geven we u de redenen.

Elke mazoutgebruiker wil natuurlijk de beste prijs voor zijn aankoop. Als platform met een groot aantal stookolieleveranciers kunnen we u helpen om het beste moment voor uw stookoliebestelling te bepalen. Daartoe evalueren we regelmatig de prijsontwikkelingen.


Vandaag keren we terug op de evolutie van de mazoutprijs sinds het begin van dit jaar.

 

Een constant stijgende mazoutprijs

 

Een blik op de prijscurve voor de eerste zes maanden van 2022 leert al snel dat de mazoutprijs in stijgende lijn is gegaan. Op 1 januari kostte een liter mazout nog 0,7532 euro (voor een bestelling van 2.000 liter). Een maand later, op 1 februari, was de prijs al opgelopen tot 0,8705 euro.

 

Een opmerkelijke stijging zien we vooral vanaf de maand maart. Op 2 maart zaten we al aan een bedrag van 0,9544 euro/liter. Op 11 maart bereikte de prijs een piek van 1,3908 euro/liter, gevolgd door een tweede piek van 1,3458 euro op 25 maart. Op 1 april gingen de prijzen lichtjes naar beneden: een liter stookolie kostte toen 1,1549 euro.

 

De weken nadien ging de prijs op zijn stijgende elan verder:

 

  • 1,3154 euro/liter op 2 mei;
  • 1,2881 euro/liter op 1 juni;
  • een recordhoogte van 1,4723 euro/liter op 17 juni.

 

Hoewel de prijzen op 30 juni waren gedaald tot 1,3347 euro/liter, was er nog steeds een aanzienlijk verschil met de prijzen aan het begin van het jaar (+0,5815 euro/liter).

 

Aankoopprijs van mazout beïnvloed door de oorlog in Oekraïne

 

De belangrijkste reden voor de aanzienlijke stijging is het aanhoudende conflict in Oekraïne. De invasie van het land heeft geleid tot een beperking van de Russische olie-import door Europa en de rest van de wereld. Aangezien Rusland tot de grootste olieproducenten ter wereld behoort, is er een grondig verstoord evenwicht tussen het wereldwijde aanbod van ruwe olie en de vraag ontstaan.

 

Dat verstoorde evenwicht werd nog verergerd door de moeilijkheden van de OPEC-landen om hun productie weer op te krikken tot het niveau van voor de coronacrisis. Het tekort aan aardolie op wereldniveau, bij een aanhoudend sterke vraag, heeft de prijzen dus opgedreven. Aangezien de mazoutprijs rechtstreeks wordt beïnvloed door de olieprijs, is ook de prijs van uw stookoliebestelling gestegen.

 

Hoewel het altijd zeer moeilijk is om prognoses te maken over een product met een grillig prijsverloop zoals aardolie, zullen de prijzen pas gaan dalen als de wereldwijde olieproductie weer op een correct niveau komt. Dat kan door een oplossing voor het conflict in Oekraïene of door de productie in andere belangrijke olieproducerende landen te verhogen.

 

 

Lees ook:

Hoe verloopt een stookolielevering?

Wanneer en hoe uw stookolietank onderhouden?