Groen energiehuis.jpg

De nieuwe generatie huisbrandolie, een properdere energie

17 oktober 2018
Dankzij de ontwikkelingen in dit domein, is de huisbrandolie die de verdelers vandaag bij u leveren een propere en performante energie.

Huisbrandolie komt voort uit de raffinage van ruwe olie en wordt vaak afgedaan als een vervuilende energiebron. De actoren in de sector werken echter al jaren aan een groenere huisbrandolie. Productgericht wetenschappelijk onderzoek en technologische verbeteringen aan de verwarmingsketels en andere verwarmingstoestellen zorgen er vandaag voor dat men zich op een propere manier kan verwarmen met stookolie.

 

Onderzoek naar huisbrandolie

 

De producenten van verwarmingsbrandstoffen zoeken onverdroten verder om de kwaliteit en het rendement van hun producten te verbeteren.

 

Zo werd met ingang van 1 januari 2016 het zwavelgehalte van huisbrandolie aangepast. Dat gehalte is gedaald van 1000 ppm vroeger naar 50 ppm (deeltjes per miljoen). Dat betekent dat de uitstoot van zwaveldioxide, het belangrijkste luchtvervuilende bestanddeel dat voortkomt uit de verbranding van stookolie, voortaan sterk verminderd is.

 

Parallel zijn de prestaties van de huisbrandolie verbeterd dankzij de ontwikkeling van nieuwe producten, zoals stookolie met hoog rendement. De mazout van hogere kwaliteit, die te danken is aan de verschillende additieven waarmee hij is verrijkt, biedt een hoger rendement. De uitstoot van kooldioxide, die bijdraagt aan het broeikaseffect, wordt in grote mate ingedijkt.

 

Alsmaar meer gesofistikeerde stookolieketels

 

Niet alleen de huisbrandolie op zich wordt performanter; ook de toestellen die dienen voor stookolieverwarming zijn in grote mate geëvolueerd om beter te presteren en hebben een minder grote impact op het milieu.

 

Zo kunnen de stookolieketels van de nieuwe generatie nagenoeg het volledige warmtevermogen van de stookolie aanspreken. Sinds 2015 zijn de verwarmingsketels voorzien van een energielabel waarmee men in één oogopslag de minst energieverslindende en meest performante ketels kan identificeren. Ze scoren van A++ (hoog) tot G (laag). Vandaag mogen alleen nog stookolieketels vanaf klasse B en hoger in gebruik worden genomen om te beantwoorden aan de vigerende normen.