PELLETS.png

Hoe wordt de prijs van pellets bepaald?

25 juni 2018
Hoe kan men de evolutie van de prijs voor pellets uitleggen? Welke elementen spelen een rol bij de prijsbepaling ervan? ProxiFuel verheldert.

Zoals bij elke andere energie, wordt de prijs van de pellet aangestuurd door verschillende factoren die verklaren waarom de prijs niet alleen van maand tot maand, maar ook van jaar tot jaar kan schommelen. Leest u even mee?

 

De prijs voor pellets schommelt volgens het seizoen

 

De vraag en het aanbod bepalen de prijs, en dat is bij pellets niet anders. Hoewel dat vandaag niet langer echt van toepassing is voor de prijs van stookolie, is het seizoen nog altijd een van de belangrijkste elementen dat een rol speelt bij de bepaling van de prijs van pellets. Het tarief voor houtgranulaten is dus aantrekkelijker in het voorjaar en in de zomer dan in het najaar en de winter, een periode waarin er meer wordt gestookt en de vraag naar houtgranulaten flink omhoog schiet.

 

Wenst u uw pellets in zakken of in bulk te bestellen in de voordeliger maanden, dan kunt u heuse besparingen doen van wel enkele tientallen euro, volgens het aantal kilo houtgranulaten dat u aankoopt natuurlijk. Bovendien kunt u bij een bestelling in die periode vast en zeker sneller worden beleverd met pellets omdat de leveranciers tijdens die periode van het jaar dan minder druk in de weer zijn.

 

De waarde van het hout heeft ook een invloed op de prijs van de pellet

 

De pellet wordt vervaardigd op basis van houtzaagsel en houtresten die worden samengedrukt. De prijs van de grondstof, het hout dus, heeft een rechtstreekse invloed op de prijs van het eindproduct: de pellet. Dat geldt trouwens ook voor de prijs van mazout bijvoorbeeld, die schommelt op de golven van de olieprijzen.

 

Naargelang van de toestand op de houtmarkt, kan het dus gebeuren dat de prijs voor de pellet van het ene jaar op het andere hoger of lager uitvalt.

 

De prijs van de pellet in zakken of in bulk … verschilt

 

Ook de manier waarop de pellet verpakt is, bepaalt mee de prijs. Houtgranulaten die worden opgeslagen in zakken worden duurder verkocht dan dezelfde pellets die in bulk worden geleverd. Pellets in zakken vergen meer overslag, zowel bij de verpakking als bij de levering. Momenteel kost een ton pellets 286 euro in zakken van 10 kg, 281 euro in zakken van 15 kg en 265 euro in bulk.

 

Hoe meer u bestelt, hoe interessanter de prijs van de pellet

Het aantal bestelde kilo’s is ook een belangrijk gegeven. De prijs van pellets is degressief. Twee ton houtgranulaten kosten vandaag 530 euro, of 265 euro per ton, terwijl als u twee keer zoveel bestelt (vier ton dus), uw eindfactuur 960 euro bedraagt, of 240 euro per ton.

 

Als u beschikt over de nodige ruimte in uw woning, kan het dus interessant zijn om een grotere hoeveelheid houtgranulaten in huis te halen.

 

De prijs van pellets kan ook schommelen van leverancier tot leverancier

 

Tot slot is de leverancier vrij u een prijs voor pellets te vragen die min of meer voordelig is. Bij ProxiFuel bent u volkomen zeker dat u zich kunt verwarmen met houtgranulaten die 100% afkomstig zijn van naaldbomen uit de Belgische bossen en die borg staan voor een hoog rendement. De regionale antennes van ProxiFuel waken er tevens over dat u een aantrekkelijk tarief wordt geboden, ongeacht het tijdstip van het jaar.

 

Hoewel de pellet steeds vaker wordt gebruikt in België, is en blijft hij een verwarmingsbrandstof waarvan de prijs weinig schommelt in de tijd, zeker in vergelijking met andere energiebronnen. En dat is wellicht een van zijn grote troeven.