sac_pellets_10kg_face_produit.jpg

De voordelen van een verwarming met pellets

06 april 2018
Door te opteren voor een systeem van verwarming met pellets, kiest u voor een praktische, efficiënte en zuinige oplossing.

Kiezen voor een systeem van verwarming met pellets biedt een aantrekkelijk alternatief voor verwarming met mazout. De jongste jaren zijn de kachels en verwarmingsketels die draaien op deze houtgranulaten immers alsmaar performanter geworden, terwijl de prijs voor de pellets als brandstof zeer interessant is gebleven. Verder in dit artikel vindt u welke de belangrijkste voordelen zijn van verwarming met pellets.

 

Verwarmen met pellets biedt een hoog rendement

 

Of het nu gaat om een ketel dan wel op een kachel, de systemen voor verwarming met pellets zijn de voorbije jaren veel rendabeler geworden. Dat betekent dat er met de energie die vervat zit in de brandstof, een maximale warmte kan worden ontwikkeld, en dat de verspilling dus verwaarloosbaar is.

 

Het rendement van een verwarmingsketel met pellets

 

Het rendement dat u mag verwachten van een pelletketel is zeer interessant geworden. De instapmodellen van het gamma bieden een rendement van 75%. Dat rendement kan stijgen tot 90, of tot boven 100% bij de modellen van de condensatieketel, en dat rendement komt in de buurt van de mazoutketels. Om die rendementen te bereiken is het natuurlijk belangrijk dat er pellets van premium kwaliteit worden gebruikt.

 

Het rendement van een pelletkachel

 

Het rendement van pelletkachels is met zijn 85% hoger dan dat van houtkachels. Bovendien kan een pelletkachel ook worden aangesloten op een hydraulisch circuit om niet alleen de kamer te verwarmen waarin de kachel staat, maar ook andere kamers die zijn aangesloten op het centrale verwarmingscircuit.

 

Verwarmen met pellets is zuinig

 

Dankzij het hogere rendement van de toestellen voor verwarming met pellets is pelletverwarming op zich al een zuinig systeem. Daarbij komt dat de aankoopprijs voor deze brandstof voordelig is. Pellets zijn op één brandstof na (houten blokken) goedkoper dan:

 

  • aardgas;
  • mazout;
  • propaangas;
  • elektriciteit.

Geniet van de premies als u in Wallonië woont

 

Wenst u een verwarming met pellets te installeren in uw woning en ligt die in Wallonië, dan kunt u een graantje meepikken van de premies die recentelijk nog opwaarts zijn herzien. De premies worden onder meer bepaald door uw inkomen en kunnen oplopen tot meer dan 5.000 euro. U vindt alle informatie op de speciale website van het Waalse Gewest.

 

Verwarmen met pellets loopt soepel en is gebruiksvriendelijk

 

Verwarmen met pellets heeft nog een niet te verwaarlozen troef, nl. de eenvoud van installatie en gebruik. De nieuwste modellen van ketels kunnen inderdaad naadloos worden aangesloten op een bestaande installatie. De kachels van hun kant hebben alleen een afvoerbuis nodig die snel via een buitenmuur kan worden getrokken.

 

Bij pelletkachels zijn er nog twee elementen die bijdragen aan het gebruikscomfort: de instelling van de temperatuur en de mogelijkheid om het toestel te programmeren.

 

Verwarmen met pellets is milieuvriendelijk

 

De pellet biedt bovendien ook het voordeel dat hij zeer milieuvriendelijk is. Dat is onder meer te danken aan:

 

  • de verbeterde kwaliteit van de verwarmingstoestellen die zorgen voor een algehele verbranding van de pellets en dus voor een verminderde uitstoot van fijne deeltjes;
  • het feit dat de pellets worden aangemaakt op basis van afval van houtzagerijen en dat er dus geen enkele boom moet worden geveld om ze te produceren ;
  • de zeer lage vochtigheidsgraad ervan (minder dan 10%), die eveneens bijdraagt aan een volledige en propere verbranding.