Frost - anti gel

Moet ik antivries laten toevoegen aan mijn stookolie?

20 januari 2021
In de winter is het raadzaam uw gewone huisbrandolie te laten verrijken met antivries.

Deze week gingen de temperaturen in België fors omlaag. Ze doken in bepaalde regio’s zelfs onder het vriespunt. In dergelijke omstandigheden is het zeer belangrijk uw huisbrandolie te beschermen tegen de koude, om zo alle eigenschappen ervan in stand te houden, om het volle calorische vermogen ervan te kunnen aanspreken, maar ook om uw verwarmingsinstallatie niet te beschadigen.

 

Antivries en bescherming van de verwarmingsinstallatie

 

Bij negatieve temperaturen kan stookolie bevriezen. Vanaf -5°C kan gewone huisbrandolie effectief al gaan kristalliseren, wat kan leiden tot een verstoorde werking van uw verwarmingscircuit (stookolie die bevriest in het circuit, ketel die geen stookolie meer kan aanzuigen enz.).

 

Om dergelijke problemen te vermijden, beschikt u over verschillende opties.

  • bevindt uw stookolietank zich buiten uw woning, denk er dan aan hem goed te beschermen tegen guur weer: wind, vorst, regen, sneeuw. Om ervoor te zorgen dat uw stookolie niet wordt blootgesteld aan hevige temperatuurschommelingen, kan het nuttig zijn een beschutting voor uw tank te bouwen.
  • waak erover dat alle verwarmingsleidingen die zijn blootgesteld aan vorst, bijvoorbeeld de leidingen in de kelder, de garage, de wasplaats enz., ook correct worden geïsoleerd.

 

Antivries in combinatie met een stookolie van hogere kwaliteit

 

Als u ondanks al die maatregelen denkt dat uw stookolie nog altijd last kan hebben van de koude, is het raadzaam uw brandstof te laten verrijken met een antivriesmiddel. Die antivries zal ervoor zorgen dat uw huisbrandolie in de winter beter presteert en vorstbestendig is tot -20°C : een kleine ingreep voor veel gemoedsrust.

 

U kunt die antivries aanvragen wanneer u stookolie bestelt op ProxiFuel.be. Het volstaat het vakje “antivries” aan te vinken. Zo zal de leverancier dit additief rechtstreeks toevoegen aan de stookolie die hij bij u komt leveren. Doorgaans kost antivries tussen 9 en 11 euro voor 1.000 liter brandstof.

 

Voor nog meer comfort kunt u ervoor kiezen om antivries te combineren met onze TOTAL Mazout Ultra, een  huisbrandolie van hoge kwaliteit, die u vindt bij ProxiFuel. Door de speciale samenstelling is deze stookolie beter voor uw installatie en het milieu en wordt hij dus warm aanbevolen in koude winters.