MaisonPellets.jpg

Pellets opslaan, hoe doe ik dat best?

03 september 2018
Of u nu een ketel of een kachel met houtgranulaten hebt, het is belangrijk uw pellets correct te bewaren om ervoor te zorgen dat ze hun volle rendement kunnen afgeven.

Steeds meer Belgische gezinnen kiezen voor pellets, hetzij als hoofdbrandstof, hetzij als hulpbrandstof. Om ten volle te kunnen genieten van deze brandstof en van de vele eigenschappen ervan, moet men bij het opslaan ervan enkele principes in acht nemen.  

 

Vochtigheid, de vijand van de pellet

 

Het allerbelangrijkste bestaat erin uw pellets te bewaren ver van elke bron van vochtigheid. Zoals dat geldt voor houtblokken die te veel aan vochtigheid zijn blootgesteld, zullen ook houtgranulaten niet hetzelfde rendement vertonen en misschien zelfs onbruikbaar worden. U bewaart ze dus best op een droge en goed verluchte plek, zodat ze al hun calorisch vermogen behouden.

 

Pellets opslaan op een stofarme plek

 

Pellets zijn ook bijzonder gevoelig voor stof. Op termijn kan dat stof uw verwarmingsinstallatie vervuilen en de goede werking ervan verstoren.

 

Temperatuurschommelingen vermijden

 

Het is ook raadzaam een opslagplek te kiezen waarvan de omgevingstemperatuur nauw aansluit bij die van het lokaal waar de verwarmingsketel staat. Op die manier zullen de pellets bij de verbranding hun volle vermogen afgeven.

 

Een grote en nabije opslagruimte

 

Denk er ook aan uw pellets op te slaan op een voldoende ruim bemeten plek. Houtgranulaten, of u ze in bulk of in zakken koopt, nemen relatief veel plaats in. Uw opslagruimte moet dus voldoende groot zijn als u wil rekenen op een bepaalde brandstofautonomie.

 

Parallel hiermee is het handig dat pellets in bulk worden opgeslagen op een plek die dicht bij uw ketel ligt. De pellets in zakken bijvoorbeeld liggen het best in de nabijheid van uw kachel, zodat u er gemakkelijk bij kunt.

 

Een silo om pellets in bulk op te slaan

 

En tot slot, als u opteert voor een bulklevering, moet u de pellets opslaan in een speciaal daarvoor ontworpen silo die gemaakt is van textiel, metaal of plastic of metselwerk. De silo zorgt ervoor dat uw pellets worden bewaard op een plek die ze beschermt tegen vocht en stof.