femme_economie.jpg

Wat is het beste moment om mazout aan te kopen?

06 april 2018
In de loop van het jaar wordt de prijs voor mazout door heel veel factoren aangestuurd. Wie onze tips volgt, kan echter voor zijn volgende bestelling profiteren van de beste prijs.

De prijs voor mazout mag dan van nature een schommelend gegeven zijn, toch bestaan er enkele elementen die u kunt meenemen in uw keuze om voor uw volgende bestelling niet het volle gelag te betalen. Denk maar aan de ruwe olieprijs of bestellen in een grotere hoeveelheid.

 

1. Kijk naar de prijzen voor ruwe olie alvorens mazout te bestellen

 

Het is raadzaam heel aandachtig de evolutie van de mazoutprijzen te volgen. De prijzen voor ruwe olie, waarvan mazout een afgeleid product is, zijn een zeer belangrijke indicator om te weten of het moment al dan niet opportuun is om mazout te kopen. Die prijzen worden op hun beurt beïnvloed door:

 

  • de wereldwijde verhouding tussen vraag en aanbod;
  • de euro/dollar pariteit;
  • de economische conjunctuur;
  • de eventuele geopolitieke spanningen.         

 

We nodigen u graag uit om onze barometer te raadplegen. Daarin zijn al die elementen verwerkt en kunt u dag na dag volgen wat de prijs voor mazout is in België.

 

2. Wacht niet tot uw tank leeg is om mazout te bestellen

 

Rekening houdend met de schommelingen van de mazoutprijzen waarover we het net hadden, is het geen goed idee om te wachten tot uw tank volledig droog staat om mazout te bestellen. Dan loopt u immers het risico dat de prijzen op hun hoogste niveau staan. Als u op dat moment geen andere oplossing hebt om u te verwarmen, dan zult u geen andere keuze hebben dan uw mazout te kopen tegen een zeer hoge prijs.

 

Maar er is meer. Als u wacht om uw tank te laten vullen tot hij leeg is, kan dat leiden tot een verstoorde werking van uw installatie. De bezinksels onderin uw tank kunnen dan tijdens het afvullen loskomen van de bodem en zich vermengen met de brandstof. Ze kunnen uw ketel vervuilen, dat leidt tot extra kosten.

 

Bovendien is het niet langer zo dat u per se de lente of de zomer moet afwachten om te profiteren van dalende prijzen. De daling van de vraag tijdens de warmere maanden is inderdaad niet meer zo uitgesproken als vroeger. Dat betekent dat de prijzen minder de neiging gaan vertonen om te dalen op dat moment van het jaar.

 

3. Mazout in grote hoeveelheid

 

Niet alleen de evolutie van de prijzen voor mazout verdient uw aandacht. Het loont ook om het niveau van uw tank in de gaten te houden. Het ideale moment om te bestellen is immers het tijdstip waarop uw tank een grote hoeveel mazout kan ontvangen – omdat de prijzen nu eenmaal interessanter worden vanaf een bestelling van 2.000 liter, liefst in combinatie natuurlijk met een niet al te hoge mazoutprijs.

 

Mazout kopen op het juiste moment is dus vooral een kwestie van evenwicht en waakzaamheid.