femme_economie.jpg

De verwarmingsketel afregelen om het energiebudget te verminderen

28 november 2018
Er bestaat een hele reeks tips en groene gebaren om uw energiebudget in toom te houden. Maar wist u dat u de energiefactuur ook naar beneden kunt halen door uw verwarmingsketel goed af te regelen?

Het budget dat wordt besteed aan energie – verwarming en elektriciteit – neemt in het uitgavenmandje van de gezinnen veel plaats in. Toch kunnen huishoudens veel maatregelen invoeren om dat energiebudget te beperken. Een belangrijke maatregel bestaat erin uw verwarmingsketel die werkt op stookolie of op pellets, naargelang van de brandstof die u gebruikt, correct af te stellen.

 

Een gemakkelijke manier om uw energiebudget in te dijken

 

Er bestaat niet zoiets als een perfecte afstelling voor een verwarmingsketel, omdat die afstelling afhangt van uw verwarmingsbehoeften en van uw woning zelf. Een gezin met een baby bijvoorbeeld, zal meer moeten stoken dan een gezin zonder kinderen. En wanneer uw woning niet goed geïsoleerd is, zult u de temperatuur van uw verwarmingsketel wellicht hoger moeten instellen om al uw radiatoren van voldoende warm water te voorzien, zodat uw leefkamers comfortabel aanvoelen. En tot slot zal de regeling van uw verwarmingsketel ook afhangen van het seizoen. Toch gelden er hier enkele grote principes.

 

De goede temperatuur vinden voor uw verwarmingsketel

 

Om uw energiebudget te kunnen verlagen, moet u vooreerst een adequate temperatuur instellen voor het water dat uw verwarmingsbuizen bevloeit. Hoe hoger de temperatuur voor het warme water dat u van uw verwarmingsketel verlangt, hoe meer stookolie of pellets hij zal verbruiken. Omgekeerd, hoe lager u die temperatuur instelt, hoe meer uw energiebudget zal krimpen.

 

U kunt, om te beginnen, uw verwarmingsketel bijvoorbeeld instellen op 50°C en de temperatuur van het water geleidelijk aan verhogen wanneer u vaststelt dat die warmteregeling niet voldoet. U moet weten dat hoe hoger de gevraagde temperatuur is, hoe meer energie elke overgang naar een graadje hoger gaat verslinden. Overgaan van 50°C naar 55°C bijvoorbeeld vergt minder brandstof dan schakelen van 65°C naar 70°C.

 

 

De regeling van de verwarmingsketel aanpassen aan uw aan- en afwezigheden

 

Uw verwarmingsketel instellen volgens uw gewoonten is ook een goede manier om uw energiebudget te matigen. Denk eraan om de temperatuur van uw verwarmingsketel ’s nachts te verlagen: u hebt dan immers geen zeer warm water nodig en uw verwarming hoeft niet op volle toeren te draaien. Ook wanneer u overdag uit gaat werken, heeft het geen zin om de verwarmingsketel op volle kracht te doen gaan. U kunt de temperatuur enkele graadjes lager instellen, maar niet té laag. Want dan moet uw verwarmingsketel te veel kracht ontwikkelen om weer op temperatuur te komen en zal hij net meer stookolie of pellets gaan verbruiken.

 

Uw verwarmingsspecialist kan u helpen om uw energiebudget in toom te houden

 

Door uw verwarmingsketel op de juiste manier in te stellen, draagt u bij aan een optimale werking en rendement ervan. Op die manier kunt u dag na dag heuse besparingen op het vlak van verwarming doen en dus minder stookolie of pellets gaan verbruiken.

 

Hebt u extra vragen of weet u niet goed hoe u uw toestel moet afstellen volgens uw behoeften, aarzel dan niet advies in te winnen bij uw verwarmingsspecialist wanneer hij elk jaar langskomt voor het onderhoud van uw verwarmingsketel. Hij zal uw toestel op een efficiënte manier bijregelen.