pellets_pelouse_generique.jpg

Een pelletkachel of een pelletketel: welke uitrusting kiest u best?

11 mei 2018
U denkt eraan uw woning te verwarmen met houtpellets, maar aarzelt tussen een ketel en een kachel? Ontdek welke apparatuur u best kiest volgens uw woning en leefgewoonten.

Houtpellets zijn een milieuvriendelijke, natuurlijke en performante brandstof. Steeds meer Belgen hebben belangstelling voor de vele voordelen van pellets en beslissen om hun woning uit te rusten met een kachel of een ketel die werkt op houtpellets. Maar wat is nu het verschil tussen de beide uitrustingen? En welke is de beste keuze? ProxiFuel informeert u.

 

De ketel met houtpellets, een centraal verwarmingssysteem

 

Wat geldt voor een verwarmingsketel op stookolie of op aardgas, is ook van toepassing op een ketel die wordt gestookt met houtpellets: hij produceert uw sanitair warm water en stuurt warmte naar uw radiatoren of vloerverwarming. Het gaat hier dus om een volwaardig systeem van centrale verwarming.

 

In de meeste gevallen wordt de ketel die werkt op pellets automatisch bevoorraad vanuit uw opslagruimte, hetzij via een wormas, hetzij via een aanzuigpomp. In dat geval worden de houtpellets in bulk opgeslagen in een speciaal hiervoor ontworpen silo.

 

Met dit soort uitrusting kunt u op de beide oren slapen. Het enige waar u moet op letten is dat u de asbak nu en dan leegmaakt en dat het toestel een keer per jaar wordt nagezien.

 

De pelletkachel, de ideale bijverwarming

 

Een kachel die werkt op houtpellets wordt in België vaker ingezet als bijverwarming. Hij wordt doorgaans gecombineerd met een warmtepomp of een ketel die werkt op stookolie of op aardgas. Vaak wordt hij in de belangrijkste leefkamer opgesteld.

 

In tegenstelling tot een verwarmingsketel, maar zoals bij een open haard, moet u regelmatig brandstof aanvoeren. U beschikt daarvoor over pellets in zakken. Volgens uw verwarmingsnoden moet u de kachel dus min of meer regelmatig aanvullen: dagelijks in hartje winter, of nu en dan eens in de tussenseizoenen.

 

 

De hydrokachel met houtpellets als alternatieve oplossing

 

De hydrokachels met houtpellets houden het midden tussen een verwarmingsketel en een klassieke kachel. Hydrokachels met houtpellets kunnen sanitair warm water produceren en tegelijk ook worden aangesloten op uw verwarmingsnetwerk.

 

Dit type toestel is ideaal voor wie kleine ruimten wil verwarmen. Het is een valabele optie voor zowel woningen met een laag energiepeil, die niet veel verwarming vergen, als voor renovaties. In dat laatste geval kan het toestel worden gekoppeld aan een ander systeem dat indien nodig kan overnemen.

 

Het nadeel is de autonomie van dit soort toestel, die zich vaak beperkt tot gemiddeld één dag. Het moet dus zeer regelmatig worden bijgevuld, wat niet bepaald praktisch is als dat elke dag moet gebeuren.

 

Een uitrusting op basis van houtpellets in lijn met uw verwarmingsnoden

 

Als u moet kiezen tussen een kachel en een ketel die werkt op houtpellets, moet u eerst nadenken over wat u precies nodig hebt. Er bestaan geen goede of slechte oplossingen, wel oplossingen die niet optimaal inspelen op uw situatie. Daarom is het raadzaam even stil te staan bij de volgende vragen:

  • zoekt u een systeem voor hoofdverwarming of bijverwarming?
  • welke oppervlakte moet u verwarmen?
  • hoe is het gesteld met de isolatie van uw woning?
  • over welke opslagruimte beschikt u?
  • wat is uw budget?

 

Al die elementen kunnen bepalend zijn voor de keuze van een kachel of een ketel met houtpellets en zijn belangrijk om te weten welk vermogen uw toestel moet hebben. Hoe dan ook loont het om de tijd te nemen om informatie in te winnen bij een professional uit de sector en om hem advies te vragen.