pellets_vrac_camion_produit.jpg

Hoe verloopt een bestelling van pellets precies?

17 april 2019
Een levering van pellets vereist specifieke apparatuur en vaardigheden om in optimale omstandigheden te worden uitgevoerd. Lees hier hoe de levering in zijn werk gaat.

 

U overweegt om een pelletketel of -kachel te installeren? Of u hebt zopas uw allereerste voorraad pellets besteld? In dit artikel overlopen we de verschillende stappen van een levering van pellets. 

 

Hoe lang duurt een levering van pellets?

 

Elke levering van pellets begint met de bestelling bij uw leverancier. Van zodra de verdeler uw bestelling ontvangt, stelt hij een levertijd voor.

 

Als u bij een ProxiFuel-antenne bestelt, dan worden uw pellets gemiddeld binnen de 5 tot 10 werkdagen bij u geleverd. De levering zelf duurt ongeveer 45 minuten: voorzie dus voldoende tijd om aanwezig te zijn bij de levering.

 

Pellets in bulk

 

Opteert u voor houtkorrels in bulk, dan komt de leverancier bij u thuis met een speciaal daartoe uitgeruste vrachtwagen: de zogenaamde blaasvrachtwagen. De bezorger verbindt zijn vrachtwagen met de vulmond van uw silo door middel van een buis die wel 30 meter kan overbruggen. Een grotere afstand zou ten koste gaan van de kwaliteit van de pellets. Idealiter bevindt de vulmond van uw pelletsilo zich buiten uw woning, bijvoorbeeld aan gevelzijde, zodat de toegang vergemakkelijkt wordt.

 

De levering kan beginnen: de pellets worden rechtstreeks via de buis naar uw silo geblazen. De ProxiFuel vrachtwagens zijn uitgerust met een luchtpelletmengsysteem dat een permanente flux van houtpellets aanblaast. Deze techniek zorgt ervoor dat:

  • de buizen niet verstopt geraken;
  • er geen fijne, kleine deeltjes vrijkomen die gevormd kunnen worden tijdens het fabricageproces en die de ketel kunnen verontreinigen als ze te talrijk aanwezig zijn,
  • de kwaliteit van uw pellets gewaarborgd blijft.

 

Goed om weten

Zet uw ketel af vóór elke levering van pellets om te beletten dat hij zich op dat ogenblik gaat bevoorraden.

 

Pellets in zakken

 

Kiest u voor pellets in zakken, dan gebeurt de levering met de vrachtwagen.  Pellets in zakken zijn immers verpakt op pallets die elk bijna één ton wegen. Die vereisen dus ook een aangepast transportmiddel. Een pallet bevat 102 zakken van 10 kg of 65 zakken van 15 kg.

 

De bezorger zal uw pallet(ten) meteen naar uw opslagruimte brengen, op voorwaarde dat die toegankelijk is met een transpallet of een steekwagen. Zo niet zal de chauffeur uw bestelling zo dicht mogelijk bij uw opslagruimte achterlaten.

 

Zodra de pellets zijn afgeleverd, overhandigt de chauffeur u de factuur op papier. Gaat het om een bulklevering, dan ontvangt u ook een document waarop de juiste geleverde hoeveelheid staat.

 

Lees ook:

Een dringende bestelling van pellets: kan dat?

Waarom kiezen voor Belgische pellets?