tirelire_radiateur.jpg

Technieken om uw jaarlijkse energiebudget te schatten

17 oktober 2023
Uw jaarlijkse energiebudget in kaart brengen levert een aantal voordelen op. We geven ze u in dit artikel en vertellen u hoe u uw uitgaven over een jaar kunt schatten.

Weet u hoeveel stookolie u ongeveer op één jaar verbruikt, dan kunt u een schatting maken van het benodigde budget. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien eenvoudig. Er zijn echter heel wat factoren die de taak ingewikkelder kunnen maken dan verwacht.

 

Elk gezin heeft zijn eigen energiebudget

 

Er zijn veel factoren waar u rekening mee moet houden als u een schatting wilt maken van uw jaarlijkse verbruik van stookolie. Factoren waar u in uw berekening aan moet denken zijn onder andere de leeftijd van uw woning, de indeling en het isolatieniveau.

 

Isolatie is een van de belangrijkste factoren op het vlak van energieverbruik. We kunnen echter wel een schatting maken van wat u jaarlijks verbruikt in kWh/m2 :

 

 

Woning met 4 gevels

Woning met 3 gevels

Halfopen woning

Recente woning met goede isolatie

Tot 65 kWh

 

Tot 60 kWh

 

Tot 50 kWh

 

Gerenoveerde woning (geïsoleerd dak en dubbele beglazing)

Van 65 tot 130 kWh

 

Van 60 tot 115 kWh

 

Van 50 tot 100 kWh

 

Licht gerenoveerde oude woning (geïsoleerd dak of dubbele beglazing)

Van 130 tot 195 kWh

 

Van 115 tot 175 kWh

 

Van 100 tot 150 kWh

 

Oude, niet-gerenoveerde woning

Van 195 tot 260 kWh

 

Van 195 tot 260 kWh

 

Van 150 tot 200 kWh

Aan de hand van deze tabel kunt u zien of uw jaarverbruik gemiddeld is of dat u zo snel mogelijk moet beginnen met energieverbeteringswerken.

 

Theoretisch jaarverbruik

 

In België wordt het gemiddelde stookolieverbruik geschat op 21.000 kWh. Aangezien er 10 liter brandstof nodig is om 10 kWh energie te produceren, komt dat neer op een jaarlijks verbruik van 2.100 liter.

 

Het wordt echter complexer als we het precieze bedrag van de jaarlijkse uitgaven in kaart willen brengen. De afgelopen maanden hebben we kunnen zien dat de stookolieprijs zowel kan stijgen als kan dalen.

 

Geduld om uw energiebudget te bepalen

 

U zult geduld aan de dag moeten leggen als een schatting voor u niet nauwkeurig genoeg is. Een heel eenvoudige tip: noteer steeds het bedrag dat u betaalt als u een stookoliebestelling plaatst.

 

Als u voor die techniek kiest, raden we u aan om een paar opmerkingen toe te voegen, vooral over het weer. Het weer heeft namelijk een directe invloed op uw brandstofverbruik.

 

Onze tips om uw verbruik te verminderen

 

Als u eenmaal uw jaarlijkse verbruik hebt bepaald, kunt u eventueel enkele maatregelen nemen om te besparen.

 

Isolatiewerkzaamheden moeten altijd bovenaan uw lijstje staan. Goede isolatie kan uw jaarlijkse brandstofverbruik tot vier keer verminderen.

 

Als u echter geen mogelijkheid hebt om aan dergelijke omvangrijke werken te beginnen, zijn er nog een paar dingen die u kunt doen om geld te besparen. Denk er eerst en vooral aan om uw installatie te laten onderhouden. In België is dat wettelijk verplicht om uw veiligheid te garanderen. Tijdens zijn bezoek reinigt de verwarmingstechnicus bepaalde onderdelen en stelt hij uw ketel op uw gebruik af.

 

 

Lees ook:

 

Maak het uzelf gemakkelijker met een automatische mazoutlevering!

Beter isoleren om te besparen op verwarming