Insulating

Beter isoleren om te besparen op verwarming

03 oktober 2022
Uw woning isoleren is een goede oplossing om comfortabel te blijven wonen zonder al te veel energie te verbruiken. Bovendien kunt u er een mooi bedrag mee besparen.

Met de stijging van de energieprijzen proberen we allemaal op de een of andere manier te besparen op onze verwarmingskosten. Aangezien de energie die we niet verbruiken altijd de goedkoopste is, kunt u het best op uw verwarming besparen door de geproduceerde warmte niet te snel uit uw woning te laten verdwijnen. Beter isoleren is in dat geval absoluut noodzakelijk.

 

Vermijd warmteverlies om energie te besparen

 

Wist u dat in een slecht geïsoleerde woning een groot deel van de geproduceerde warmte van de verwarmingsinstallatie snel verloren gaat?

 

Naar schatting is het warmteverlies als volgt verdeeld:

 

  • 25 tot 30% van de warmte gaat verloren via het dak;
  • 20 tot 25% via de muren;
  • 10 tot 15% via openingen (deuren, ramen, enz.);
  • 7 tot 10% via lage vloeren.

 

Een slecht geïsoleerd huis moet u dus veel meer verwarmen om hetzelfde comfort van een goed geïsoleerde woning te krijgen. Het is dus van cruciaal belang om uw hele woning te isoleren om op verwarming te besparen.

 

Hoe kunt u uw huis goed isoleren?

 

Als u uw huis of appartement gaat isoleren, gaat u op verschillende plaatsen gebruikmaken van materialen die de kou of de warmte niet tot in uw woning laten binnendringen. Afhankelijk van de plaats van de isolatie kan het materiaal en de dikte ervan verschillen.

 

Eerst en vooral is het belangrijk dat u uw woning in de juiste volgorde isoleert. Aangezien de warmte stijgt en hoofdzakelijk via het dak verdwijnt, is het isoleren van de zolder of het dak de eerste stap.

 

Nadien komen de muren. Ze kunnen worden geïsoleerd langs de buitenkant (duurder maar efficiënter) of langs de binnenkant, een optie die als nadeel heeft dat het woonoppervlak iets kleiner wordt.

 

Tot slot kunt u ook de vloeren isoleren en de ramen en deuren vervangen door energiezuinigere keuzes om het plaatje compleet te maken.

 

Hoeveel kunt u besparen op verwarming door te isoleren?

 

Hoewel u in Vlaanderen, Wallonië en Brussel meestal recht hebt op bepaalde premies om uw woning te isoleren, dient u er rekening mee te houden dat de renovatiewerken een zekere kost met zich meebrengen. Het is dan ook niet meer dan logisch om u af te vragen hoeveel u mogelijk kunt besparen na het isoleren van uw woning en of de investering wel de moeite waard is.

 

Het is vrij moeilijk om een algemeen antwoord op die vraag te geven omdat de gebruikte energiebron een belangrijke rol speelt. Wel kunnen we enkele veronderstellingen maken. Bepaalde gespecialiseerde bronnen maken gewag van een besparing van bijna 500 euro per jaar als u enkel maar uw dak of zolder zou isoleren. Dat bedrag is uiteraard een stuk hoger als u uw woning volledig isoleert.

 

Aangezien de energieprijzen de laatste tijd sterk gestegen zijn, kunt u vandaag ongetwijfeld nog meer besparen door minder energie te verbruiken...

 

 

Lees ook:

Pellets: hoe zuiniger verwarmen?

Alles over gespreide betaling van uw bestelling