flamme_maison.jpg

5 eenvoudige tips voor lagere mazoutkosten in de winter

17 november 2021
Vreest u dat de winterkou uw stookoliefactuur door het dak zal laten gaan? We geven u graag enkele eenvoudige tips om dagelijks minder stookolie te verbruiken.

Binnen enkele weken breekt de winter aan en mogen we ons aan negatieve temperaturen verwachten. Vanzelfsprekend is de winter ook het seizoen waarin u het meest energie verbruikt om het in uw woning zo comfortabel mogelijk te maken.

 

Het hoge energieverbruik van uw verwarming voelt u niet alleen in uw portemonnee maar heeft ook een impact op het milieu. Het verergert het broeikaseffect en put onze fossiele brandstoffen verder uit.

 

Gelukkig bestaan er enkele eenvoudige tips die u dagelijks kunt toepassen om uw mazoutfactuur in de winter te drukken.

 

Pas de temperatuur in uw woning aan

 

De ideale temperatuur voor een woonruimte, zoals de woonkamer of de keuken, is 18-19 graden, zelfs voor de grootste koukleumen. Het menselijk lichaam past zich namelijk perfect aan die temperaturen aan. In slaapkamers is 17 of 18 graden meer dan voldoende. Als u durft kunt u de temperatuur zelfs tot 16 graden laten zakken. U bespaart op verwarming én uw slaapkwaliteit gaat er zelfs op vooruit!

 

De bovenstaande temperaturen zijn slechts aanbevelingen. U kunt de thermostaat gerust ook een graadje lager zetten en een extra laagje aantrekken. Als u het hele jaar door de verwarming een graad lager zet, kunt u een honderdtal euro op uw mazoutfactuur besparen!

 

Verlucht uw woning

 

Kijkt u raar op als we zeggen dat u uw energiefactuur kunt verlagen door de ramen in de winter open te zetten? En toch, het werkt! Door uw woning te verluchten, al is het maar tien minuten, komt er verse lucht binnen en verdwijnt de waterdamp die in uw woning is gevormd. Droge lucht is namelijk eenvoudiger op te warmen dan vochtige lucht, waardoor uw energieverbruik zal dalen.

 

Warmteverliezen tegengaan

 

Uw muren en ramen goed isoleren is een goede keuze om uw energiekosten flink terug te schroeven. In het dagelijkse leven kunt u die isolatie optimaliseren door warmteverliezen tegen te gaan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle deuren gesloten zijn en gebruik tochtrollen om tocht te voorkomen.

 

Denk er in de winter ook aan om 's avonds de rolluiken en/of gordijnen dicht te doen om de warmte in de verwarmde ruimtes te houden.

 

Nog een tip: zet geen meubels voor uw radiatoren of laat er geen kleren op drogen om volop van de warmte van uw verwarmingssysteem te profiteren. U kunt ook werken met warmteweerkaatsend materiaal op een radiator om alle warmte richting de ruimte en niet richting de muur te leiden.

 

Vergeet ook niet om uw radiatoren af te stoffen en ze regelmatig te ontluchten om ze optimaal te laten werken.

 

Goed om te weten

Wilt u uw zolder of muren isoleren of bent u van plan om uw ramen te laten vervangen? Vergeet dan niet dat er in België subsidies voor energiebesparende maatregelen bestaan. Het bedrag van die subsidies en de in aanmerking komende werken verschillen van gewest tot gewest.

 

Profiteer van de warmte van de zon

 

Vergeet overdag niet om uw gordijnen en rolluiken te openen zodat de warmte van de zon tot in uw woning kan komen. Het is gratis en geeft u een goed gevoel ... Gewoon doen!

 

Laat uw stookolieketel elk jaar onderhouden

 

In België bent u wettelijk verplicht om één keer per jaar uw stookolieketel te laten onderhouden door een erkend vakman. Eerst en vooral vermijdt u hierdoor mogelijke defecten en koolstofmonoxidevergiftiging. Verder bent u zeker dat uw installatie optimaal functioneert zodat u niet te veel gaat verbruiken. Last but not least zal het onderhoud ervoor zorgen dat uw installatie langer meegaat.

 

Lees ook:

Energiebudget: hybride verwarming onder de loep

Energie besparen bij het thuiswerken