femme_thermostat.jpg

Energiebudget: hybride verwarming onder de loep

18 oktober 2021
Wat zijn de voordelen van hybride verwarming? Hoe helpt dit systeem om uw energiekosten te verlagen? Is zo’n installatie iets voor u? ProxiFuel helpt u op weg.

Steeds meer gezinnen kiezen voor een hybride verwarmingssysteem. Dat systeem heeft namelijk verschillende voordelen, waaronder het verlagen van uw ecologische voetafdruk en energiekosten.

 

Wat is een hybride verwarmingssysteem?

 

Er bestaan drie verschillende hybride verwarmingssystemen.

 

Zo kunt u kiezen voor een hybride verwarmingsketel die op twee verschillende brandstoffen kan werken. Er bestaan bijvoorbeeld ketels waarvoor u hout of mazout kunt gebruiken.

 

Hybride verwarming kan ook verwijzen naar een installatie die een elektrische warmtepomp en een gas- of mazoutketel combineert. Het systeem werkt op de warmtepomp en de verwarmingsketel neemt over wanneer dat nodig is, bv. wanneer de buitentemperaturen bijzonder laag zijn en de warmtepomp niet volstaat.

 

Ten slotte spreken we ook van een hybride verwarmingssysteem wanneer één toestel als hoofdverwarming wordt gebruikt en een ander als aanvullende verwarming. Heel wat Belgische gezinnen hebben bijvoorbeeld een stookolieketel voor hun centrale verwarming en een pellet- of houtkachel die ze enkel gebruiken als ze extra warmte nodig hebben.

 

Waarom is een hybride verwarmingssysteem goed voor uw energiebudget?

 

Een hybride verwarmingssysteem kan uw energiekosten drukken. U kunt namelijk op elk moment de goedkoopste of meest efficiënte energiebron gebruiken. Wanneer u een warmtepomp en een verwarmingsketel combineert, kan het systeem zelfs automatisch overschakelen op de meest aantrekkelijke warmtebron.

 

Een hybride verwarmingssysteem is ook zeer praktisch. Als bijvoorbeeld een van beide verwarmingstoestellen uitvalt, kan het andere toestel het overnemen. In sommige systemen kunnen de twee verschillende warmtebronnen zelfs samenwerken om voor voldoende warmte te zorgen.

 

Goed om te weten

Hybride verwarming vermindert eveneens uw CO2-uitstoot en energie-impact. Het systeem combineert in de meeste gevallen namelijk een conventionele, fossiele energiebron (gas of mazout) met een hernieuwbare energiebron (pellets, hout, lucht of water). Installeert u zonnepanelen om uw warmtepomp van elektriciteit te voorzien, dan zal de winst op uw energieverbruik en -budget nog groter zijn.

 

Is hybride verwarming iets voor mij?

 

Nieuwe woningen worden vaak gebouwd met een hybride verwarmingssysteem.

 

Het systeem is eveneens een aanrader wanneer u op hernieuwbare energie wilt overschakelen maar uw oude verwarmingssysteem niet volledig wilt opgeven. Zo kan uw verwarmingsketel nog in goede staat zijn of laten de weersomstandigheden in uw streek het bijvoorbeeld niet toe om alleen een warmtepomp te gebruiken.

 

Lees ook:

Uw energiebudget kennen en beheren

Hoe kunt u zuiniger verwarmen?