PELLETS.png

Pelletverwarming om uw energie-impact te beperken

02 september 2020
Wist u dat u uw energie- en milieu-impact kunt beperken door uw woning met pellets te verwarmen? Een woordje uitleg.

In België maakt verwarming een groot deel uit van de milieu-impact van een gezin. Bepaalde energiebronnen kunnen die ecologische voetafdruk wel verminderen. Als u er bijvoorbeeld voor kiest om met pellets te verwarmen, kunt u dagelijks uw energie-impact beperken.

 

Verwarmen met pellets, een geschikte oplossing om uw energie-impact te beperken

 

Er zijn verschillende elementen die pellets milieuvriendelijk maken:

 

  • Pellets worden gemaakt op basis van afval uit zagerijen. Er wordt dus geen enkele boom gekapt om pellets te maken.
  • Pellets hebben een zeer laag vochtgehalte, wat voor een volledige en schone verbranding zorgt.
  • Verwarmingstoestellen op pellets, zowel ketels als kachels, zijn vandaag van uitstekende kwaliteit en bieden een uitstekend rendement. De pellets worden volledig verbrand waardoor ze heel weinig deeltjes uitstoten.

 

Kies de juiste pellets om te verwarmen

 

Let erop dat u de juiste pellets kiest om uw energie-impact te beperken.

 

Enerzijds moeten de pellets van goede kwaliteit zijn. De labels 'Dinplus' en 'Enplus' kunnen u daarbij helpen. Het eerste label garandeert dat de pellets u een optimaal rendement geven dankzij een hoge calorische onderwaarde, een goede cohesie, een laag vochtgehalte, een perfecte grootte, ... Het tweede label garandeert dat de kwaliteit van de pellets tijdens de bevoorradingsketen intact blijft.

 

Anderzijds raden we u aan om voor lokaal of regionaal geproduceerde pellets te kiezen om uw ecologische voetafdruk nog verder te verkleinen.

 

Goed om te weten

De pellets die ProxiFuel op de markt brengt, dragen allemaal de labels 'Dinplus' en 'Enplus'. Ze worden uitsluitend gemaakt op basis van houtafval uit België en zijn volledig afkomstig van naaldhout. De productie en de verdeling van die pellets past dus binnen het concept van de korte keten, om de milieu-impact van het transport te beperken. Daarnaast bevatten ze geen additieven, wat voor een schonere verbranding zorgt.

 

Beperk uw energie-impact met een pelletketel of -kachel

 

Als u uw energie-impact wilt beperken, kunt u ervoor kiezen om uw woning met een toestel op pellets te verwarmen. U kunt een pelletinstallatie echter ook gebruiken als bijverwarming.

 

Als u bijvoorbeeld al een moderne centrale verwarmingsinstallate op een andere brandstof hebt, kunt u uw milieu-impact beperken door een pelletkachel als bijverwarming te gebruiken. U kunt pellets combineren met mazout, aardgas, aardwarmte of zonne-energie.

 

Lees ook:

Waarom is pelletverwarming zo populair?

Waar moet u op letten bij een pelletaankoop?