PELLETS.png

Voor- en nadelen van pelletverwarming

01 april 2020
Pelletverwarming met een ketel of kachel wint steeds meer aan populariteit. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van pellets? ProxiFuel zoekt het voor u uit.

 

De laatste jaren kiezen steeds meer Belgische gezinnen voor pelletverwarming. In dit artikel zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van deze verwarmingsbrandstof op een rij.

 

Pelletverwarming heeft heel wat voordelen

 

Pellets zijn milieuvriendelijk

 

Wanneer ze op een verantwoorde manier worden geproduceerd, zijn pellets een schone, hernieuwbare en duurzame verwarmingsbrandstof. En dat is precies waarom zoveel gezinnen voor pellets kiezen om hun huis te verwarmen.

 

Houtpellets worden gemaakt van zaagsel en houtresten die lokaal of in de buurlanden beschikbaar zijn. Bij de productie ervan hoeven geen extra bomen te worden gekapt, zodat hun verbranding CO2-neutraal is. Wanneer ze in België of in de buurlanden worden gemaakt, hoeven ze bovendien niet over grote afstanden te worden vervoerd, wat opnieuw energiebesparend is. Tot slot draagt de productie van pellets bij aan de ontwikkeling van de lokale werkgelegenheid en zorgt die voor een betere energiezelfvoorziening.

 

Goed om te weten

Om er zeker van te zijn dat uw pellets op een milieuvriendelijke manier werden gemaakt, moet u kijken naar de labels. Zo garandeert de PEFC-certificering dat de houtpellets afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen, terwijl de Dinplus- en Enplus-labels informatie geven over de kwaliteit van de pellets en hun rendement.

 

Pellets zijn zuinig in gebruik

 

Ook op lange termijn is pelletverwarming een voordelige keuze. Een houtpelletketel is weliswaar duurder in aanschaf dan een stookolie- of gasketel, maar pellets zijn gemiddeld wel goedkoper dan olie of gas. Een analyse van de evolutie van de energieprijzen in België over de voorbije vijf jaar toont aan dat de kostprijs van pellets, bij eenzelfde rendement, lager ligt dan die van stookolie, gas of elektriciteit.

 

Bovendien is de prijs van pellets stabieler, omdat die minder afhankelijk is van geopolitieke factoren.

 

Goed om te weten

Als uw huis goed geïsoleerd en niet te groot is, kunt u kiezen voor een pelletkachel. Hiermee verlaagt u drastisch de kosten voor installatie van uw verwarmingssysteem en bespaart u geld zonder aan comfort in te boeten.

 

Houtpellets zijn gemakkelijk verkrijgbaar

 

Houtpellets kunt u overal in België eenvoudig en snel verkrijgen. Zakken met pellets zijn te koop in supermarkten, in tankstations, bij doe-het-zelfzaken, een gespecialiseerde leverancier of een ProxiDrive.

 

Voor uw eigen gemak kunt u uw bestelling ook rechtstreeks bij u thuis laten leveren met de vrachtwagen. Net als een stookolieleverancier levert de pelletleverancier uw zakken met pellets (op pallets) of uw bulkpellets tot aan de deur.

 

Pelletverwarming heeft ook enkele nadelen

 

Voldoende opslagruimte nodig

 

Als u kiest voor een pelletketel, moet u een silo installeren om uw pellets in op te slaan. Omdat zo'n silo relatief groot is, moet u thuis dus voldoende ruimte hebben.

 

Ook als u een pelletkachel hebt, moet u nog steeds uw pelletzakken op een droge plaats kunnen bewaren.

 

Onderhoudsintensief

 

Deze toestellen moeten regelmatig worden schoongemaakt en gestofzuigd. Ook de assen uit de verbranding van de pellets moeten worden verwijderd.

 

Lees ook:

De premies voor pelletverwarming

Als professional verwarmen met pellets, is dat interessant?