MaisonPellets.jpg

De premies voor pelletverwarming

10 oktober 2018
U overweegt om een systeem van centrale verwarming met pellets te installeren? Ontdek hier de premies waarop u aanspraak kunt maken.

De jongste jaren is pelletverwarming veel democratischer geworden. Veel Belgische gezinnen kiezen er nu voor zich te verwarmen met kleine houtgranulaten, hetzij met een eenvoudige kachel of via een verwarmingsketel die alle radiatoren of vloerverwarming van de woning bevloeit.

 

Toch betekent een pelletketel een heuse investering. Om u bij die aankoop een duwtje in de rug te geven, stellen enkele Belgische gewesten u premies voor.

 

De Energiepremie in Wallonië

 

In Wallonië wordt pelletverwarming gesubsidieerd via de Energiepremie. Wie ervoor opteert zijn woning uit te rusten met een biomassaketel, ontvangt minstens 1.750 euro. Volgens uw inkomensniveau kan deze premie tot drie keer hoger worden. Als u verschillende werken uitvoert die erop gericht zijn de energie-efficiëntie van uw woning te verbeteren (isolatie, energieaudit, zonneboiler enz.), kan de premie ook worden verhoogd.

 

Opgelet: als u gebruik wil maken van deze premie, moet u het departement ‘Énergie et du Bâtiment durable’ (Energie en Duurzaam bouwen) op voorhand informeren aan de hand van een speciaal hiervoor bedoeld formulier. Nadat een aannemer de werken heeft uitgevoerd (binnen de twee jaar na de voorafgaande mededeling), kunt u dan uw premie aanvragen. Dat moet gebeuren binnen de vier maanden na de eindfactuur .

 

De premie geldt niet voor nieuwbouw: uw gebouw moet al minstens 20 jaar in gebruik zijn als woning. En u moet er de eigenaar van zijn.

 

  • U vindt alle informatie hier.

 

Geen premie voor pellets in Brussel

 

Het Brusselse Gewest voorziet geen premie voor pelletverwarming. Het moet gezegd: dit systeem wordt maar weinig toegepast in de hoofdstad, omdat dit soort verwarming een vrij grote ruimte impliceert om de pellets op te slaan.

 

Een renovatiepremie voor de pelletketel in Vlaanderen

 

In Vlaanderen bestaat er een premie voor de installatie van een centrale verwarming met pellets. Uw pand moet minstens 30 jaar oud zijn om daarvan te kunnen genieten. De premie wordt toegekend volgens het bedrag van de facturen die worden ingediend binnen een termijn van twee jaar na de uitvoering van de werken. Naargelang van het inkomen bedraagt de premie tussen 20 of 30% van het voor deze werken geïnvesteerde bedrag, met een maximum van 7.500 euro voor de pelletverwarming.

 

Het formulier om de premie aan te vragen moet worden ingediend na de uitvoering van de werken bij het agentschap Wonen-Vlaanderen van de provincie waar de betrokken woning is gelegen. U moet een kopie bezorgen van de betrokken facturen, samen met voor- en nafoto’s van de werken.

 

  • U vindt alle informatie hier.