femme_economie.jpg

Is pelletverwarming duur?

23 april 2018
Hoeveel kost pelletverwarming? Zijn pellets duurder dan een andere energiebron? Wat maakt deze verwarming aantrekkelijk? ProxiFuel dient u van antwoord.

Als u een verwarmingssysteem moet kiezen voor uw nieuwe woning of als uw huidige installatie aan vervanging toe is, dan wilt u wellicht de beste oplossing in huis halen.

 

Laat dit alvast duidelijk wezen: het ideale verwarmingssysteem bestaat niet. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. U moet ze in de weegschaal leggen, samen met uw budget, uw wensen en uw verwachtingen.

 

Pelletverwarming: een zeer aantrekkelijke brandstof

 

Om de prijs van pelletverwarming te kunnen vergelijken met die van andere energiebronnen op de markt, moeten we eigenlijk weten wat elke bron kost per kilowattuur. Die prijs houdt rekening met het calorisch vermogen van de energie, maar ook met het abonnement voor gas en elektriciteit en ook met de leverprijs voor mazout en hout.

 

Dit zijn de cijfers die begin 2018 werden meegedeeld door het Energieobservatorium:

 

Elektriciteit Vlaanderen

32,13 €c/kWh

Elektriciteit Wallonië

25,77 €c/kWh

Elektriciteit Brussel

21,33 €c/kWh

Aardgas Wallonië

6,27 €c/kWh

Huisbrandolie

5,80 €c/kWh

Aardgas Brussel

5,56 €c/kWh

Pellets in zakken

5,33 €c/kWh

Aardgas Vlaanderen

5,12 €c/kWh

Pellets in bulk

5,05 €c/kWh

Houtblokken

4,52 €c/kWh

Houtsnippers

3,10 €c/kWh

 

We merken dus dat de pellet verre van de duurste energiebron is op de markt. Wel integendeel, het is een van de meest aantrekkelijke brandstoffen, zoals aardgas, houtblokken en houtsnippers. Let wel, pellets in zakken (van 10 of 15 kg) zijn lichtjes duurder dan pellets in bulk.

 

Pelletverwarming: een installatie die rendeert

 

Als u opteert voor een verwarming met pellets, kunt u kiezen tussen een pelletkachel en een verwarmingsketel.

 

De pelletkachel, die wordt ingezet als extra verwarmingsbron, biedt een uitstekend rendement. De aankooprijs schommelt doorgaans tussen 2.000 et 7.000 euro volgens het gekozen model.

 

Met een verwarmingsketel kunt u dan weer een hele woning verwarmen en ook sanitair warm water maken. De installatie van een pelletketel is een heuse investering – reken maar tussen 15.000 en 25.000 euro als u opteert voor een automatisch gevoede installatie. Maar met pelletverwarming komt u in bepaalde gewesten wel in aanmerking voor heuse premies. In Wallonië bijvoorbeeld, krijgt u een basispremie van 200 euro voor een condensatieketel op aardgas, terwijl de premie voor een biomassaketel begint vanaf 1.750 euro.

 

Pelletverwarming: stabiele kosten

 

In tegenstelling tot fossiele energieën, die worden beïnvloed door de prijsevolutie van ruwe olie, biedt de pellet het voordeel dat hij veel minder gevoelig is voor prijsschommelingen. Hij blijkt stabieler te zijn op de langere termijn. Sinds 2010 bijvoorbeeld is de prijs voor pellet in bulk per kWh blijven schommelen tussen 4,53 en 5,83 €c/kWh.

 

Wenst u uw verwarmingssysteem op stookolie te vervangen door een installatie met pelletverwarming, dan kunt u zeer gemakkelijk uw toekomstig verbruik en de prijs ervan vooruit berekenen. Als u jaarlijks gewoonlijk 2.500 liter stookolie bestelde, het gemiddelde voor Belgische gezinnen, zult u voortaan vijf ton pellets verbruiken. Twee kilo pellets kunt u best vergelijken met een liter stookolie. Op basis van de huidige prijszetting voor de beide brandstoffen, kost een jaar verwarming met pellet u dus 1.215 euro, terwijl u 1.620,75 euro zou moeten uitgeven bij een verwarming op stookolie.