sac pellet - version belge en angle.png

De Dinplus en Enplus certificeringen voor pellets

26 december 2018
U hebt misschien al gemerkt dat bepaalde pellets Dinplus en/of Enplus gecertificeerd zijn. Wat betekent dat precies?

Pellets zijn kleine houtgranulaten die worden gebruikt als verwarmingsbrandstof. Ze worden gemaakt op basis van houtresidu’s, houtkrullen en schaafsel die onder hoge druk worden gecomprimeerd.

 

Er bestaan verschillende processen : men kan verschillende houtsoorten gaan gebruiken, diverse hulpstoffen toevoegen en de granulaten in verschillende formaten versnijden. Dat verklaart waarom er op de markt verschillende merken van pellets en verschillende kwaliteitsniveaus zijn. Toch is het van cruciaal belang om te opteren voor hoogkwalitatieve pellets. Anders loopt u het risico dat uw kachel of uw ketel vervuild geraken en dat u niet kunt genieten van een optimaal rendement.

 

Dinplus en Enplus : de labels die borg staan voor de kwaliteit van de pellets

 

Op de Belgische markt zijn het vooral twee certificeringen aan de hand waarvan men kan nagaan of pellets van goede kwaliteit zijn: Dinplus en Enplus. De eerste norm is een Europese norm, de tweede een Duitse. De elementen waarmee deze twee labels rekening houden en de kwaliteitsniveaus die elke certificering oplegt zijn evenwel nagenoeg identiek. Dat blijkt duidelijk uit de volgende tabel.

 

Criteria

Dinplus

Enplus

Calorische onderwaarde (kWh/kg)

≥ 4,6

≥ 4,6

Vochtigheidsgraad (% massa)

≤ 10 

≤ 10

Asgehalte (%)

≤ 0,7

≤ 0,7

Additief (% massa)

< 2

< 2

Bruto volumieke massa (kg/m³)

≥ 600

600 ≤ BVM ≤ 750

Fijnstofgehalte (% massa)

≤ 0,5

≤ 0,5

Mechanische duurzaamheid (% massa)

≥ 97,5

≥ 98

Diameter (mm)

6 ± 1

6 ± 1

Lengte (mm)

3,15 ≤ L ≤ 40

3,15 ≤ L ≤ 40

 

Pellets die goed branden en zorg dragen voor uw installatie

 

De labels Dinplus en Enplus garanderen u dus dat u het huis verwarmt met pellets die tot stand zijn gekomen volgens de strengste normen in de sector. Concreet houdt de naleving van die normen het volgende in:

  • de pellets worden uitsluitend vervaardigd op basis van natuurlijk houtafval dat geen enkele chemische behandeling heeft ondergaan;
  • de pellets zijn vrij van lijm en andere additieven (of bevatten er slechts een heel klein percentage van) die dienen om de residu’s te agglomereren en ze zijn dus volkomen natuurvriendelijk;
  • ze hebben een hoog calorisch vermogen;
  • ze worden gekenmerkt door een zeer lage vochtigheidsgraad, asgehalte en fijnstofgehalte, wat het rendement ervan verbetert, de vervuiling van het toestel en de productie van stof doet verminderen;
  • het gekalibreerde formaat van de pellet optimaliseert de aangrijping van de pellets door het verwarmingstoestel, ketel of kachel.

 

Opteer voor onze Total of Schurmann pellets, gecertificeerde houtgranulaten

 

De pellets die worden geleverd door onze ProxiFuel antennes, of het nu gaat om de houtgranulaten van het merk Total dan wel om de pellets van het merk Schurmann, zijn allemaal Dinplus en/of Enplus.

 

Door die pellets aan te kopen, bent u zeker dat u zich kunt verwarmen met een natuurlijke brandstof die 100% afkomstig is van naaldhout, dankzij residu’s uit onze Belgische en duurzaam beheerde bossen.