climate.jpg

Een lagere energie-impact door stookolie en pellets te combineren

31 juli 2019
Door uw stookolieketel te koppelen aan een pelletkachel kan u uw energie-impact verkleinen en besparen op uw verwarmingsbudget.

Meer dan een kwart van de Belgische gezinnen verwarmen met stookolie. Maar steeds meer mensen zijn ook geïnteresseerd in pelletkachels. Sommige consumenten kiezen daarom voor een verwarmingsketel met houtkorrels voor hun warm water en om zich te verwarmen. Anderen combineren dan weer beide brandstoffen.

 

In de meeste gevallen gaat het om gezinnen die kiezen voor een stookolieketel voor de centrale verwarming in combinatie met een pelletkachel om bij te warmen. Dat is om verschillende redenen een interessante investering. Enerzijds verkleint u op die manier uw energie-impact en anderzijds bespaart u op uw factuur voor de verwarming.

 

Verklein uw energie-impact met een schone en duurzame brandstof

 

Door te kiezen voor pellets kiest u eerst en vooral voor een milieuvriendelijke optie. Pellets zijn immers houtkorrels, gemaakt van houtresten en zaagsel. De pellets die bij ProxiFuel verkocht worden, bestaan uit houtoverschotten en zaagsel uit Belgische bossen. De ecologische voetafdruk van de productie en het transport van die pellets blijft daardoor heel beperkt.

 

Het gebruikte houtafval komt bovendien van bossen met het PEFC-label. Dat betekent dat die bossen duurzaam ontgonnen worden: voor elke boom die gekapt wordt, wordt een nieuwe aangeplant en er worden geen bomen enkel en alleen gekapt om er pellets van te maken.

 

Tot slot zijn pellets CO2-neutraal aangezien de stikstofdioxide die ze uitstoten bij verbranding wordt opgenomen door de bomen tijdens hun groei.

 

Dat zijn allemaal redenen om te kiezen voor verwarmen met pellets, en dus voor een kleinere energie-impact.

 

Een kleinere energie-impact en een lichtere factuur

 

Verwarmen met een combinatie van stookolie en pellets is niet alleen goed voor uw energie-impact maar betekent ook dat u minder uitgeeft aan verwarming.

 

Afhankelijk van het vermogen, de functies en het design van uw toestel betaalt u tussen 1500 en 6000 euro voor een kachel. Maar die investering is al heel snel rendabel, gezien de prijs van pellets. Het grote voordeel van houtkorrels is immers dat ze een stuk goedkoper zijn dan stookolie. Om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren, zijn pellets op dit ogenblik ongeveer 30% goedkoper dan huisbrandolie.

 

In sommige streken en in goed geïsoleerde woningen die niet al te groot zijn, kunnen pelletkachels met een groot vermogen een groot deel van de woning verwarmen. Het is dus heel goed mogelijk dat uw pelletkachel uw centrale verwarming vervangt in het tussenseizoen, wanneer het nog niet al te koud is.

 

Goed om te weten

Net zoals stookolie kunnen pellets heel gemakkelijk aan huis geleverd worden. Ze kunnen geleverd worden in zakken of in bulk, zoals u zelf wil. Elke vestiging van ProxiFuel bijvoorbeeld levert zowel pellets als stookolie. Met welke brandstof u ook verwarmt, kan u dus bij dezelfde leverancier terecht.

 

Lees ook :

Pelletverwarming versus stookolieverwarming

De voordelen van een verwarming met pellets