Scale.png

Pelletverwarming versus stookolieverwarming

26 juni 2019
U twijfelt tussen verwarming met pellets of stookolie? Ontdek de verschillen en gelijkenissen tussen beide systemen en hun respectieve voordelen.

Hoewel ze gebruikmaken van twee zeer verschillende brandstoffen, hebben pelletverwarming en stookolieverwarming enkele kenmerken gemeen. Beide oplossingen maken het mogelijk om de hele woning te verwarmen via een centraal verwarmingscircuit en om sanitair warm water te produceren.

 

Vergelijkbare werking, onderhoud en levering

 

De werking van de installaties is identiek. De ketel wordt automatisch bevoorraad: de stookolie of de pellets worden vanuit hun reserve naar de verbrandingskamer getransporteerd waar ze worden verbrand, zodat het water in het verwarmingscircuit kan worden verwarmd of warm water kan worden geproduceerd.

 

In beide gevallen is voor het onderhoud van de verwarmingsinstallatie geen specifieke tussenkomst van de eigenaar nodig: het onderhoud wordt één keer per jaar door een vakman uitgevoerd.

 

Ook uw bestelling van pellets of stookolie kunt u plaatsen bij een van de vele leveranciers die in België actief zijn en die uw verwarmingsbrandstof rechtstreeks bij u thuis leveren.

 

Pellet- en stookolieverwarming: verschillende calorische waarde

 

Pellets en stookolie produceren echter niet dezelfde hoeveelheid warmte. DINplus gecertificeerde houtpellets moeten een COW (calorische onderwaarde) van minstens 18 MJ/kg hebben, wat overeenkomt met 5kWh/kg. Stookolie heeft een COW van 12kWh/kg of 10kWh/liter.

 

U hebt dus precies twee keer zoveel kilogram pellets als liters stookolie nodig om dezelfde warmte te verkrijgen. Dat betekent dat als u voor uw oude stookolieketel gemiddeld 2.000 liter stookolie per jaar bestelt en u die wilt vervangen door pelletverwarming, u 4.000 kg zult verbruiken, goed voor 4 ton pellets per jaar.

 

Zowel pellet- als stookolieketels zijn tegenwoordig echter bijzonder efficiënt: de nieuwste toestellen bieden een rendement van meer dan 90%.

 

Grotere opslagruimte voor pelletverwarming

 

Het verschil in calorische waarde heeft ook een invloed op de opslagruimte die u nodig hebt, afhankelijk van welke brandstof u kiest. Als u het equivalent van uw jaarverbruik wilt kunnen opslaan, hebt u een grotere opslagruimte nodig als u kiest voor verwarmen met pellets i.p.v. met stookolie. Hebt u weinig ruimte, dan zult u vaker houtpellets moeten bestellen. Dit is veruit het grootste nadeel van pelletverwarming.

 

Wist u dat ...

In een silo met een grondoppervlakte van 4 vierkante meter en een hoogte van 1,5 meter kunt u ongeveer 4 ton pellets bewaren. Om het equivalent in stookolie op te slaan, hebt u een tank met een inhoud van iets meer dan 2 kubieke meter nodig.

 

Lees ook: Pellets opslaan, hoe doe ik dat best?

 

Pelletverwarming is goedkoper in gebruik

 

U moet weten dat een pelletinstallatie bij aankoop duurder is dan een stookolie-installatie. Pelletverwarming biedt daarentegen het voordeel dat ze goedkoper is in gebruik. Houtpellets zijn vandaag immers een van de goedkoopste brandstoffen op de markt (samen met houtblokken en houtsnippers). De prijs van stookolie daarentegen is onstabieler en lag de afgelopen jaren over het algemeen hoger dan die van pellets.

 

Lees ook:

Een pelletketel kiezen

Belgische overheidssteun voor pelletkachels