Question mark.jpg

Een pelletketel kiezen

12 juni 2019
Wilt u een nieuwe pelletketel in uw woning plaatsen? Ontdek hier dan alles waaraan u moet denken voor u een toestel koopt.

Nu u besloten hebt een pelletketel te installeren, moet u enkel nog het beste toestel voor uw situatie kiezen. Dankzij ProxiFuel leert u de belangrijkste elementen kennen waar u rekening mee moet houden.

 

Het vermogen van de pelletketel

 

De eerste factor die u moet overwegen bij de aankoop van een pelletketel is het vermogen van het toestel. Het verwarmingsvermogen wordt uitgedrukt in kilowatt en is afhankelijk van

  • de oppervlakte en het volume van uw woning;
  • de isolatie van de woning;
  • het aantal bewoners;
  • of het al dan niet nodig is om sanitair warm water te produceren met de pelletketel.

 

Het is belangrijk een vermogen te kiezen dat voldoet aan de behoeften van uw huis en uw huishouden. Als u een te krachtige ketel kiest, zal die meer verbruiken dan nodig is. Als de ketel niet naar volle vermogen presteert, zal u nodeloos veel geld uitgeven. Anderzijds, als de ketel niet krachtig genoeg is, zal die niet aan uw behoeften voldoen. De ketel zal dan ook te hard werken, waardoor er sneller beschadigingen ontstaan.

 

Aarzel niet om contact op te nemen met een verwarmingstechnicus om uit te zoeken welk vermogen uw nieuwe pelletketel moet hebben.

 

Het rendement van een pelletketel


Het is ook belangrijk om te kijken naar het rendement van de pelletketel. Dat is de verhouding tussen de hoeveelheid warmte die het apparaat produceert en de energie – de pellets – die het verbruikt om die warmte te genereren.

 

Hoe hoger het rendement van het toestel, hoe minder houtpellets u nodig heeft voor de warmteproductie. De best presterende modellen hebben tegenwoordig een rendement van meer dan 90%; het zijn dus uiterst zuinige toestellen.

 

De extraatjes bij pelletkachels

 

U kan ook met andere criteria rekening houden:

  • de toevoer van de pellets naar de ketel: via een wormas of via een aanzuigpomp;
  • technische snufjes: tegenwoordig zijn sommige ketels geconnecteerd en kan u ze met uw smartphone bedienen;
  • het aantal circuits die de verwarmingsketel kan voeden: afhankelijk van het gekozen verwarmingssysteem moet de ketel één of verschillende warmwatertemperaturen kunnen maken (een voor de radiatoren, een voor de vloerverwarming en een voor sanitair warm water).

 

Op basis van deze tips is het nu aan u om een toestel te kiezen dat aan uw voorkeuren en behoeften voldoet.

 

Lees ook:

Hoe werkt een pelletketel?

Een pelletkachel of een pelletketel: welke uitrusting kiest u best?