pellets_evolution_prix.jpg

Hoe werkt een pelletketel?

09 januari 2019
Een pelletketel kan in een woning autonoom instaan voor de productie van verwarming en van sanitair warm water. Ontdek hier hoe zo’n ketel werkt.

Een tiental jaar geleden was een pelletkachel relatief onbekend bij het grote publiek, maar intussen wordt hij alsmaar populairder. Hij vindt in België steeds vaker de weg naar individuele of collectieve woningen, naar bedrijven, scholen, overheidsgebouwen enz.

 

Net zoals de ketel die werkt op stookolie, gas of hout, is de pelletketel een uitrusting waarmee men warm water kan produceren voor een bevloeiing van een vloerverwarming, radiatoren of elke sanitaire installatie.

 

Ontdek de bestaande premies voor de installatie van een pelletverwarming bij u.

 

De ketel haalt de pellets uit de silo

 

Zoals de naam al doet vermoeden, werkt dit type verwarmingsketel met pellets, kleine, cilindervormige. De pellets worden geleverd door uw verdeler die beschikt over een blower (een vrachtwagen met een blaassysteem). Ze worden opgeslagen in een metalen, stoffen of gemetselde silo die speciaal is ontworpen voor pellets. Die pellets moeten immers worden opgeslagen op een hermetisch afgesloten plek die beschut is tegen vocht. Doorgaans volstaat de inhoud van een silo voor een half tot een vol jaar verbruik.

 

Bestel nu meteen uw pellets.

 

Er bestaan twee grote systemen die zorgen voor een automatische aanvoer van pellets naar de verbrandingskamer van de verwarmingsketel:

  • een wormas;
  • aanzuigmonden.

 

De verwarmingsketel verbrandt de pellets en voedt het verwarmingscircuit

 

De pellets worden vervolgens verbrand (net zoals stookolie) om warmte te produceren die wordt overgedragen aan water. Dat warme water, het zogenaamde, “warmtedragend fluïdum” voedt het verwarmingscircuit van het gebouw, nl. het systeem van vloerverwarming en/of radiatoren. Dankzij een warmwatertank of een buffertank kan de verwarmingsketel ook sanitair warm water produceren dat dient om zich te wassen, om te schrobben, om de vaatwasser of de wasmachine te doen draaien enz.

 

De rook die ontstaat uit de verbranding van de houtgranulaten wordt afgevoerd

 

De rook die afkomstig is van de verbranding van de pellets verlaat het gebouw via een speciale schoorsteen. De as wordt verzameld in een reservoir dat regelmatig moet worden leeggemaakt (elke maand of elk jaar volgens het type verwarmingsketel).  

 

De pelletketel, een autonome installatie

 

Los van het aanvullen van de silo door de leverancier en het ledigen van de asbak door uzelf, vergt de pelletketel geen enkel onderhoud. In tegenstelling tot een pelletkachel die manueel moet worden gevoed, werkt deze ketel op een volkomen autonome manier.

 

De allernieuwste pelletketels zijn ook voorzien van een intelligent elektronisch systeem waarmee u de ketel, via een smartphone of een tablet bijvoorbeeld, van op afstand kunt regelen. De ketel moduleert vervolgens zelf zijn vermogen volgens uw behoeften en zorgt voor een optimaal rendement (rond 95 %).