femme_economie.jpg

Belgische overheidssteun voor pelletkachels

06 maart 2019
Wil u een pelletkachel in uw woning installeren? Wist u dat u daarvoor overheidssteun kan ontvangen?

Er is in België een grote vraag naar pelletverwarming. Meer en meer gezinnen en ondernemers kiezen voor een verwarmingssysteem met houtkorrels.

 

Er zijn heel wat voordelen aan zo'n verwarmingssysteem: de prijs van de pellets die behoorlijk stabiel blijft, duurzame en hernieuwbare energie, een aangename warmte, eenvoudig onderhoud... Toch is er een zekere kost verbonden aan een pelletkachel. Om het gebruik van milieuvriendelijkere verwarmingssystemen zoals pelletkachels te stimuleren, is er financiële steun beschikbaar.

 

Een premie van minstens € 1750 voor een pelletkachel in Wallonië

 

Het Waals Gewest kent een premie toe aan huishoudens die een verwarmingsketel op biomassa installeren, waaronder een pelletkachel. Die energiepremie bedraagt minstens 1750 euro en kan verhoogd worden, afhankelijk van uw inkomen.

 

Om aanspraak te kunnen maken op de premie, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Uw gezin, afgezien van de rechtstreekse bloedverwanten in op- of neergaande lijn, mag maximaal € 97 700 aan belastbaar inkomen ontvangen;
  • de woning waarvoor de premie is toegekend, moet uw hoofdverblijfplaats zijn.

 

De woning moet ook aan twee criteria voldoen:

  • ze moet zich in Wallonië bevinden;
  • ze moet minstens 20 jaar geleden voor het eerst als woning gebruikt zijn. De premie geldt dus niet bij nieuwbouwwoningen.

 

Opgelet: om de premie te kunnen verkrijgen, moet u een formulier opsturen naar de juiste instantie (het Departement Energie en Duurzame gebouwen) voor het begin van de installatiewerken van uw pelletkachel. Binnen de vier maanden na ontvangst van de factuur voor de installatiewerken moet u dan uw premieaanvraag insturen.

 

Premies tot € 7500 in Vlaanderen

 

In Vlaanderen bestaat er een gelijkaardige premie voor de installatie van centrale verwarming met hoog rendement. Het bedrag van de premie hangt af van de kosten voor de installatie en van uw inkomen. U kan 20 tot 30% van de factuur terugbetaald krijgen, maar nooit meer dan € 7500.  Bovendien moet u eerst minstens € 2500 betaald hebben.

 

De renovatiepremie kan toegekend worden aan de eigenaar of de huurder van de woning:

  • u mag geen eigenaar zijn van een andere woning en geen andere woning hebben bezeten gedurende de drie jaar voor de premieaanvraag;
  • u mag niet meer dan € 42 890 per jaar verdienen als alleenstaande zonder personen ten laste, en niet meer dan € 61 270 als getrouwd of samenwonend koppel, of alleenstaande met een persoon ten laste (toeslag van € 3440 per persoon ten laste);
  • u moet zelf in de woning wonen waarvoor de premieaanvraag is ingediend.

 

Om de premie te ontvangen, moet u uw aanvraag binnen de twee jaar na de werken indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen van de provincie waarin de woning is gelegen. De woning moet minstens 30 jaar oud zijn en in Vlaanderen liggen.

 

Een lening aan 0% voor de installatie van een pelletkachel

 

In Wallonië is er ook een renteloze lening beschikbaar voor gezinnen die minder dan € 97 700 per jaar verdienen, om hen te helpen bij renovatiewerken of om energie te besparen. De installatie van een pelletkachel valt onder die criteria.

 

Vanaf de lente van 2019 kan die lening oplopen tot € 60 000 en mag ze over maximaal 30 jaar terugbetaald worden. U kan dus geld lenen zonder intresten te moeten betalen om de aankoop van uw pelletkachel te bekostigen.

 

Er zijn wel voorwaarden aan verbonden: u moet eigenaar zijn van de woning, er zelf wonen en u mag maximaal twee kinderen ten laste hebben. De woning moet in Wallonië liggen en minstens 10 jaar geleden voor het eerst als woning zijn gebruikt. De werken moeten door een ondernemer uitgevoerd worden en mogen niet beginnen voor de lening werd afgesloten.

 

In Brussel worden pelletkachels niet gesubsidieerd

 

In Brussel is er geen premie voor pelletkachels. In de hoofdstad zijn er immers minder van zulke installaties te vinden, aangezien er een aanzienlijke opslagruimte voor de pellets nodig is.

 

Goed om weten

Zoek goed uit welke premies uw gemeente uitschrijft. In sommige gemeentes worden er namelijk aparte premies aan de bewoners toegekend.

 

Verder lezen:

De gespreide betaling van mijn pelletfactuur

3 tips voor goedkopere pellets