EuroPellets.jpg

Evolutie van de prijs van pellets de jongste tien jaar

06 februari 2019
Hoe is de prijs van pellets de jongste tien jaar geëvolueerd in België? Volgt hij een opwaartse curve? Of is hij eerder geneigd te dalen?

In tegenstelling tot andere energiebronnen zoals gas of stookolie zijn pellets een brandstof waarvan de prijs relatief constant blijft. De houtkorrels worden lokaal gewonnen en zijn een hernieuwbare energiebron, onafhankelijk van de wereldmarkt. Daardoor zijn ze minder vatbaar voor prijsschommelingen dan fossiele brandstoffen.

 

Pellets, betaalbare energie voor een stabiele prijs

 

Kijkt men naar de prijsevolutie van pellets in België de jongste tien jaar, dan stelt men vast dat de prijs nauwelijks heeft geschommeld. Tussen begin 2008 en eind 2018 is er maar heel weinig beweging geweest in de kostprijs van een kilowattuur uit pellets.

 

De prijs van pellets in bulk evolueerde in die elf jaar tussen 4,55 en 5,83 cent/kWh. Ter vergelijking: aardgas schommelde tussen 4,97 en 7,56 cent/kWh. De stookolieprijs is in de periode 2008-2018 zelfs nog sterker op en neer gegaan: tussen 3,68 en 8,74 cent/kWh.

 

Goed om te weten

De prijs van pellets hangt hoofdzakelijk af van de grondstof waarvan deze brandstof wordt gemaakt, en dat is hout. Toch kunnen er ook bij pellets prijsverschillen optreden, afhankelijk van de herkomst, de manier van produceren en de kwaliteit. Kies alleszins altijd voor pellets met certificaat. Die bieden u de garantie dat u zich milieuvriendelijk verwarmt en uw verwarmingsinstallatie correct gebruikt.

 

Pelletprijzen, verschillen tussen zomer en winter

 

Men kan dus niet zomaar stellen dat de pelletprijs in de loop van de tijd een opwaartse of neerwaartse trend vertoont. Zo bedroeg de prijs in augustus 2008 per kilowattuur 4,56 cent en betaalde men in augustus 2018, tien jaar later, 4,93 cent – nagenoeg hetzelfde tarief dus.

 

Wel kan men er niet omheen dat de prijs van pellets veelal hoger is in de winter dan in de zomer. Vraag en aanbod spelen nog een belangrijke rol bij de bepaling van de prijs voor houtpellets. De leveranciers hanteren bijgevolg twee verschillende tarieven, afhankelijk van het seizoen:

  • goedkoper in de lente en de zomer;
  • duurder in de herfst en de winter.

Het voordeliger tarief bieden ze doorgaans aan tussen mei en augustus.

 

Tip

Pellets kunnen lang worden bewaard. Bestel dus, als u de mogelijkheid heeft, een grote hoeveelheid in de zomer: zo profiteert u van een lagere prijs.

 

Verder lezen:

Hoe wordt de prijs van pellets bepaald?

Hoe kies ik mijn pellets?