pellets_vrac_camion_produit.jpg

3 tips voor goedkopere pellets

20 februari 2019
Ontdek onze tips om minder te betalen bij de aankoop van pellets en u zo het hele jaar lang te verwarmen aan de beste prijs.

Hout en afgeleide producten zoals pellets zijn de goedkoopste verwarmingsenergie in België. De prijs van deze lokale en hernieuwbare energie is bovendien minder wisselvallig. Toch is het als consument steeds interessant om pellets zo voordelig mogelijk aan te kopen.

 

De prijs van pellets kan variëren naargelang:

  • de aankoopperiode,
  • het type pellets,
  • de leverancier,
  • de verpakking van de verwarmingsbrandstof.

 

Hier vindt u enkele tips om pellets aan een goede prijs te kopen en zo een beetje te besparen.

 

Het juiste moment kiezen om pellets te kopen

 

De prijs van pellets wordt voornamelijk beïnvloed door de vraag en het aanbod, en die zijn afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. Zo zijn houtpellets altijd duurder tijdens het stookseizoen – van begin oktober tot begin april – dan in de lente of de zomer.

 

In België hanteren pelletleveranciers doorgaans twee prijzen:

  • een zomerprijs, en
  • een winterprijs.

Om uw houtpellets aan de beste prijs te kopen, is het dus interessant om ze tussen april en september te bestellen.

 

Pellets aankopen in grotere hoeveelheden

 

De pelletprijs daalt ook naargelang u meer bestelt. Verhoudingsgewijs betaalt u minder als u vijf ton pellets bestelt dan voor één ton. Hetzelfde geldt voor zakken houtpellets, die minder duur zijn wanneer u ze per pallet koopt in plaats van per zak.

 

Als u dus beschikt over voldoende opslagruimte, is het aanbevolen om pellets in grotere hoeveelheden aan te kopen.

 

Pellets liever in bulk dan in zakken

 

Tot slot, om pellets goedkoper aan te kopen, is het aanbevolen om ze in bulk te bestellen eerder dan in zakken. Losse pellets vereisen minder behandeling en verplaatsing door de producent, wat een effect heeft op de prijs die u als eindgebruiker betaalt.

 

Als u beschikt over een silo om uw pellets uit het vocht te bewaren, kiest u dus best voor de levering van pellets in bulk.

 

Goed om weten

 

Hoewel het interessant is om te kijken naar de prijs van pellets, mag u de kwaliteit ervan niet verwaarlozen. Houtpellets van slechte kwaliteit zullen immers een slechter rendement hebben en kunnen leiden tot storingen aan uw verwarmingsketel, uw kachel en uw verwarmingsinstallatie.

 

Er zijn allerlei types pellets beschikbaar op de markt. Om zeker te zijn dat uw verwarming optimaal functioneert, met natuurlijke houtpellets die vervaardigd zijn volgens de geldende normen, kies dan voor pellets met het label DIN-plus of EN-plus, zoals de pellets die ProxiFuel aanbiedt onder het merk “Total Pellets Premium”.

 

Verder lezen:

Evolutie van de prijs van pellets de jongste tien jaar

Hoe kies ik mijn pellets?