poele_pellets_slider_3.jpg

Waarom is pelletverwarming zo populair?

22 juli 2020
In België verwarmen steeds meer mensen hun woning met pellets. Deze vorm van verwarming heeft dan ook heel wat voordelen.

De laatste cijfers rond de verwarmingsbrandstoffen in België spreken voor zich. Verwarming op aardgas en stookolie blijven nog steeds de favoriete verwarmingsbronnen van de Belgen, met verwarming op biomassa op de derde plaats. In die categorie worden pellets het vaakst gebruikt, zowel door particulieren als professionelen. Dat succes is door verschillende factoren te verklaren.

 

Pelletverwarming, een milieuvriendelijke verwarmingsbron

 

Steeds meer Belgen zijn geïnteresseerd in pelletverwarming omdat pellets eerst en vooral een milieuvriendelijke brandstof zijn. Pellets worden gemaakt van houtresten die in zagerijen of op kapplaatsen verzameld worden. Na het drogen worden die resten onder hoge druk geperst, zonder gebruik van chemische additieven.

 

Pellets hebben een hoog rendement en vervuilen nauwelijks omdat ze minder schadelijke deeltjes dan brandhout uitstoten.

 

Pelletverwarming, best voordelig

 

De prijs van houtpellets is eveneens een troef van deze verwarmingsbron. Pellets zijn iets duurder dan houtblokken maar nog steeds vrij goedkoop.

 

In tegenstelling tot de prijs van aardolieproducten blijft de pelletprijs min of meer stabiel. U kunt dus zeker en vast overwegen om voor pelletverwarming te kiezen, zonder dat u moet vrezen voor prijzen die in de komende maanden plots de lucht in schieten.

 

Pelletverwarming, steeds beter

 

Niet iedereen loopt warm om met hout te verwarmen omdat er altijd iemand in de buurt moet blijven. U kunt uw woning niet verlaten omdat u regelmatig wat hout op het vuur moet gooien.

 

Als u voor pelletverwarming kiest, is dat probleem alvast opgelost. Doordat de technologie de laatste jaren steeds meer op punt is gesteld, kunt u voortaan uw pelletkachel zelfs op afstand programmeren. Handig om het lekker warm te hebben als u opstaat of terug thuiskomt. Pelletverwarming is dan ook perfect autonoom. Bovendien bevatten de huidige pelletkachels een reservoir dat u maar één keer hoeft bij te vullen om de kachel dagen te laten branden.

 

Pellets, eenvoudig bewaren

 

Brandhout is niet eenvoudig te bewaren, vooral niet als u weinig ruimte hebt. Brandhout moet immers in goede omstandigheden - afgeschermd in de buitenlucht - kunnen drogen gedurende minstens twee jaar om optimaal te kunnen branden.

 

Pellets kunt u kopen in zakken die u op een niet te vochtige plaats kunt bewaren. Bovendien blijft uw woning proper. U dient enkel de zak te openen en de inhoud in het reservoir van uw kachel te schudden. U kunt het laden van uw pelletkachel zelfs volledig automatisch laten verlopen omdat de pelletsilo en de ketel met elkaar verbonden zijn. In dat geval hebt u wel wat plaats nodig.

 

Lees ook:

Belgische overheidssteun voor pelletkachels

3 tips voor goedkopere pellets