tirelire_radiateur.jpg

Hoe kunt u zuiniger verwarmen?

29 juli 2020
U wilt graag minder betalen voor energie? In dit artikel geven we u vijf tips om eenvoudig op verwarming te besparen.

In België neemt de verwarming van de woning een flinke hap uit het budget van een gezin. Met enkele eenvoudige ingrepen kunt u het bedrag op uw energiefactuur echter aardig terugschroeven.

 

1. Laat uw verwarmingsinstallatie onderhouden

 

Het onderhoud van uw pelletketel of mazoutketel is een wettelijke verplichting om de veiligheid van u en uw gezin te garanderen. Het is daarnaast een efficiënte manier om het rendement van uw toestel te verbeteren. Zo bespaart u geld zonder dat u er iets voor moet doen.

 

Een slecht onderhouden installatie kan inderdaad te veel verbruiken en uw energiefactuur de pan uit laten rijzen. Tijdens het onderhoud zal de verwarmingsspecialist de tijd nemen om uw verwarmingsketel te reinigen en om het toestel optimaal af te stemmen in functie van uw behoeftes.

 

Daarnaast is het belangrijk om zorg te dragen voor uw radiatoren door ze regelmatig te ontluchten en af te stoffen zodat ze alle geproduceerde warmte kunnen afgeven.

 

2. Verlaag de temperatuur van uw verwarming en uw sanitair warm water

 

Het is nergens voor nodig om de temperatuur in uw woning of van uw sanitair warm water drastisch te verlagen om geld te besparen. Door de verwarming in uw woning één graad lager te zetten, kunt u uw verbruik al met 7 % verminderen. Daarnaast kunt u de temperatuur van uw sanitair warm water een heel klein beetje lager zetten. Hierdoor zal uw verwarmingsketel minder verbruiken, terwijl u er niets van merkt.

 

Goed om te weten

De ideale temperatuur ligt rond de 19-20 °C in de leefruimten en 17 °C in de slaapkamers.

 

3. Vermijd luchtstromen

 

Om zuiniger te verwarmen, is het ook belangrijk om de aanwezige warmte in uw woning te houden. Enkele tips:

 

  • Sluit de rolluiken en/of de jaloezieën als het buiten kouder wordt.
  • Hang dikke gordijnen aan uw ramen om uw woning te isoleren en het koudegevoel te beperken.
  • Leg een tochtrol aan uw deuren als ze tocht doorlaten.
  • Plaats een isolatiestrip aan de ramen om tocht buiten te houden.

 

4. Programmeer uw verwarming

 

Er bestaan vandaag verschillende hulpmiddelen om uw verwarming te programmeren. Als u tijdens de kantooruren werkt, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw woning overdag tijdens de werkweek minder te verwarmen.

 

Door uw verwarming zo goed mogelijk af te stellen op uw werkelijke behoeftes verwarmt u uw woning enkel wanneer dat nodig is. Hierdoor kunt u heel wat geld besparen.

 

5. Kies voor kwaliteitsvolle brandstoffen

 

De keuze van de brandstof is ook erg belangrijk als u geld wilt besparen.

 

Als u met stookolie verwarmt, kiest u best voor stookolie met hoog rendement. Die mazout bevat verschillende additieven die de verbranding verbeteren waardoor hij een hoger rendement dan gewone stookolie heeft. Als u met pellets verwarmt, kiest u best voor houtpellets met een hoge calorische onderwaarde en een lage vochtigheidsgraad.

 

Lees ook:

Uw energetische voetafdruk verminderen, dag na dag

Beter en minder verbruiken dankzij de energiediagnose en de verwarming op biomassa