Onderhoudsman2.JPG

Onderhoud uw ketel of uw kachel als u minder pellets wil kopen

18 december 2019
Om uw verbruik te doen dalen, zodat u minder pellets moet kopen, kan u uw ketel of uw kachel maar beter geregeld laten onderhouden.

Door minder brandstof van welke aard ook te verbruiken, kan u heel wat energie besparen. Daardoor daalt uw verwarmingsfactuur én spaart u het milieu. Door uw verwarmingstoestel - een kachel of pelletketel - regelmatig te onderhouden, kan u uw verbruik moeiteloos doen dalen.

 

Minder pellets kopen, dankzij een goed onderhouden toestel

 

Steeds meer Belgische gezinnen verwarmen zich met pellets. Toch koopt het ene gezin meer pellets dan het andere. Het verbruik aan houtkorrels hangt immers van verschillende factoren, zoals:

  • de isolatie van uw woning;
  • de oppervlakte van uw woning;
  • de gewenste temperatuur in ieder vertrek;
  • de productie van warm water via uw verwarmingsinstallatie.

 

Wie minder pellets wil kopen, kan dus op die elementen inzetten door, bijvoorbeeld, extra te isoleren, de temperatuur in leefruimten lager in te stellen of warm water te produceren met behulp van thermische zonnepanelen. Toch is er méér. U kan er moeiteloos voor zorgen dat u minder pellets moet kopen door uw verwarmingstoestel te onderhouden.

 

Waarom zorgt onderhoud ervoor dat u minder pellets moet aankopen?

 

Bij de verbranding van pellets in uw ketel of kachel wordt as en roet gevormd. Na verloop van tijd stapelen die verbrandingsresten zich in het toestel op en wordt er afzetting gevormd. Op dat moment gaan uw ketel of pelletkachel meer houtkorrels verbruiken dan degelijk onderhouden toestellen. Uw brandstofverbruik hangt dus ook af van de staat waarin uw verwarmingstoestel verkeert en van het rendement.

 

Goed om weten

Minder afzetting in uw kachel of ketel kan de levensduur ervan verlengen. Gebruik natuurlijke kwaliteitspellets met een laag vochtgehalte. TOTAL Premium Pellets, bijvoorbeeld, beantwoorden aan de hoogste eisen hieromtrent.

  

Onderhoud is in sommige gevallen verplicht.

 

Een onderhouden toestel verbruikt niet alleen minder pellets. In sommige gevallen is onderhoud ook een wettelijke verplichting. Zo moet u uw pelletketel jaarlijks door een erkend vakman laten onderhouden.

 

Die wetgeving geldt niet voor individuele toestellen zoals geïsoleerde kachels. Die moeten evenwel aan de Belgische normen beantwoorden en worden onderhouden volgens de voorschriften van de fabrikant. Ook het vegen van uw schoorsteen en de afvoerbuis van uw kachel is minstens één keer per jaar verplicht.

 

Lees ook:

Besparen op verwarming met de winter voor de deur

Sla uw voorraad pellets in vóór de winter