femme_economie.jpg

Besparen op verwarming met de winter voor de deur

16 oktober 2019
De winter komt er nu snel aan. Om u aan een lager factuurbedrag te helpen krijgt u hier een paar tips om op uw verwarmingskosten te besparen.

In België hebben veel gezinnen het in de winter financieel moeilijk. De wintertijd is immers doorgaans het seizoen waarin Belgen meer brandstof verbruiken om hun woning te verwarmen. Warm hebben in de winter is dus synoniem voor een fikse rekening, ongeacht de energiebron voor verwarming. Toch bestaan er enkele trucs om op verwarmingskosten te besparen. Hier zijn de vier belangrijkste tips van ProxiFuel om ervoor te zorgen dat u dit jaar minder stookolie of pellets moet bestellen zonder op comfort in te leveren.

 

1. Koude bestrijden

 

Het eerste wat u moet doen als u op verwarming wilt besparen, is voorkomen dat de warmte die al in uw woning aanwezig is verdwijnt. Dat kan met een paar eenvoudige ingrepen:

 • deuren aan de onderkant voorzien van een tochtrol om koude luchtstromen te beperken;
 • dikke gordijnen aanbrengen voor uw ramen of in muuropeningen waarin geen deur zit;
 • geen wasgoed over uw radiatoren hangen;
 • altijd de deur weer dichtdoen wanneer u een kamer verlaat.

 

2. Uw uitrusting optimaliseren

 

Ook kunt u aan de uitrusting waarover u reeds beschikt vrij gemakkelijk iets doen om de werking ervan te verbeteren. Zo kunt u onder meer:

 • regelmatig uw radiatoren ontluchten;
 • verwarmingsbuizen die door koude ruimten lopen (kelder, wasplaats of garage bijvoorbeeld) isoleren;
 • de temperatuur in een kamer instellen op basis van het gebruik ervan, met behulp van een thermostaat of met de kranen van uw radiatoren: aanbevolen temperaturen zijn bijvoorbeeld 19°C in de woonkamer en 17°C in de slaapkamers;
 • onderhoud van uw verwarmingsketel laten uitvoeren om het rendement ervan te optimaliseren.

 

 

3. Slechte gewoonten afleren

 

Soms doen we dingen uit gewoonte of zijn ze een reflex geworden omdat we denken dat ze ons helpen besparen op verwarmingskosten. Maar dat is niet altijd zo, integendeel zelfs.

 

Zo is het absoluut niet nodig uw ramen urenlang open te zetten om uw woning te verluchten: 5 tot 10 minuten is genoeg om de lucht te verversen. Ook is het niet aan te raden de radiatoren dicht te draaien wanneer men in de winter de woning verlaat. Doet u dat wel, dan gaat uw woning sterk afkoelen. Bij uw thuiskomst zult u geneigd zijn de radiatoren helemaal open te draaien om uw woning snel warm te krijgen. Uw verwarmingsketel zal daarvoor dubbel zoveel inspanning moeten leveren en dus meer stookolie of pellets verbruiken. Laat u de radiatoren daarentegen een beetje open staan, dan krijgt u bij uw terugkeer sneller een aangename temperatuur.

 

4. Grotere ingrepen

 

Als u daartoe de mogelijkheden hebt, kunt u ten slotte een aantal ingrijpende werken overwegen waarmee u flink op uw verwarmingskosten kunt besparen:

 • uw woning beter isoleren, te beginnen met het dak – 30 % van het warmteverlies vindt immers via het dak plaats;
 • ramen vervangen door dubbele of driedubbele beglazing;
 • kiezen voor een beter presterende verwarmingsketel van de jongste generatie.

 

Lees ook:

Koude: bescherm uw mazoutinstallatie

Een lagere energie-impact door stookolie en pellets te combineren