onderhoud.jpg

Waarom uw ketel onderhouden in de zomer?

14 juni 2021
De zomer is het perfecte moment om uw mazout- of pelletketel te laten onderhouden. We leggen uit waarom.

Er zijn verschillende redenen om uw verwarmingsketel in de zomer te laten onderhouden. We zetten ze in dit artikel even op een rijtje.

 

Het onderhoud van uw verwarmingsketel is verplicht

 

Eerst en vooral is het wettelijk verplicht om uw mazout- of pelletketel te laten onderhouden. Zowel ketels met een vaste als een vloeibare brandstof dienen in ons land elk jaar onderhouden te worden door een erkend vakman, ongeacht of u de eigenaar of de huurder van de betreffende woning bent.

 

Goed om te weten

Het onderhoud van uw verwarmingsketel biedt heel wat voordelen. U kunt de goede staat van het toestel laten controleren om gevaarlijke situaties - zoals koolmonoxidevergiftiging of brand - te vermijden. Hierdoor garandeert u eveneens uw veiligheid en die van uw medebewoners. Tijdens een onderhoudsbeurt kan de verwarmingsketel ook perfect afgesteld worden om het rendement te verhogen. Op die manier verbruikt u minder brandstof en gaat uw toestel langer mee.

 

Een onderhoud in de zomer biedt heel wat voordelen

 

Er zijn heel wat voordelen als u uw verwarmingsketel in de zomer laat onderhouden.

 

Een uitgeschakelde verwarmingsketel laat u koud

 

Tijdens en voor het onderhoud dient u uw verwarmingsketel uit te schakelen. Het is dan ook aangeraden om het onderhoud te laten uitvoeren als de buitentemperaturen aangenaam zijn.

 

Tijdens de lente en de zomer hindert het u niet als u uw verwarming enkele uren moet uitschakelen. In de herfst of de winter is dat wel een ander paar mouwen.

 

Uw verwarmingstechnicus is sneller beschikbaar

 

Uw verwarmingstechnicus is in de zomer sneller beschikbaar om het onderhoud van uw mazout- of pelletketel uit te voeren. In de herfst en de winter zijn deze vakmensen druk in de weer om storingen en andere problemen op te lossen. Het is voor hen dan ook moeilijk om een vaste planning op te stellen. Vaak moeten ze een onverwachte of dringende interventie uitvoeren bij een van hun klanten. In de winter en de herfst duurt het dan ook heel wat langer voordat een technicus kan komen.

 

Uw ketel is klaar voor de volgende winter

 

Wanneer u het onderhoud aan uw ketel in de zomer laat uitvoeren, weet u zeker dat uw toestel in perfecte staat is om aan het volgende verwarmingsseizoen te beginnen.

 

Aarzel niet en maak een afspraak met uw verwarmingstechnicus!

 

Lees ook:

Uw stookolietank onderhouden

Vier tips om uw stookolieketel goed te gebruiken

Hoe werkt een pelletketel?