Télétravail 4.jpg

Energie besparen bij het thuiswerken

01 maart 2021
Telewerken is de norm om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In dit artikel geven we u enkele tips om energie te besparen bij het thuiswerken.

Sinds een jaar verplicht de gezondheidscrisis heel wat mensen om thuis te werken. Een bijzondere situatie die eveneens weegt op het energiebudget van de gezinnen. Wanneer we overdag thuis zijn, verbruiken we namelijk meer water, meer elektriciteit en meer verwarmingsbrandstof (mazout, pellets, aardgas, enz.) dan wanneer we het grootste deel van de tijd op kantoor doorbrengen.

 

Volgens Wikipower leidt thuiswerken tot een maandelijks extra energieverbruik van:

  • 40 kWh voor uw werkplek (volgens een schema van 8 uur per dag, 20 dagen per maand);
  • 3,2 kWh voor verlichting (gebruik van drie ledlampen);
  • 30 kWh voor verwarming (voor een temperatuurverhoging van 3 °C in een ruimte, ofwel 10 % van de woning).

 

Hieronder geven we u graag enkele tips om energie te besparen bij het thuiswerken.

 

Kies de juiste plek voor uw bureau

 

De keuze van uw werkplek is van cruciaal belang om energie te besparen. Idealiter bevindt uw bureau zich in een plek waar u zoveel mogelijk natuurlijk licht hebt en waar de zonnestralen binnenvallen.

 

U hoeft dan een groot deel van de dag geen lampen aan te doen en u verbruikt minder verwarmingsbrandstof. Bovendien verbetert uw concentratie en blijft u positief.

 

Als er te weinig licht is, doet u enkel de noodzakelijke lampen aan. Kies voor ledlampen omdat ze een stuk energiezuiniger zijn.

 

Verwarm niet te veel

 

Om in goede omstandigheden te kunnen werken, dient de temperatuur in de kamer best tussen 19 en 21 °C te liggen. Hebt u het koud omdat u bijvoorbeeld lang stilzit achter uw computer? Trek dan een trui aan in plaats van de verwarming of thermostaat hoger te zetten. Zo bespaart u energie.

 

Goed om te weten

Door de temperatuur in de kamer 1 °C lager te zetten, kunt u gemiddeld 7 % op uw energiefactuur besparen.

 

Vergeet ook niet om de deuren goed te sluiten en tochtstrips aan de onderkant te bevestigen om warmteverlies tegen te gaan en het koudegevoel te beperken. Denk eraan uw woning en de kamer waar u werkt elke dag te verluchten, zelfs als het buiten koud is. Vijftien minuten volstaan om de lucht te verversen en vocht af te voeren. Een droge ruimte zal overigens sneller warm worden.

 

Gebruik uw toestellen zo efficiënt mogelijk

 

Om energie te besparen, is het eveneens belangrijk om het energieverbruik van uw elektrische huishoudtoestellen en elektronische toestellen te beperken.

 

U kunt bijvoorbeeld de helderheid van uw laptopscherm verlagen om de batterij te sparen. Als uw laptop opgeladen is, trekt u hem uit het stopcontact. Zet uw laptop tijdens uw pauzes in slaapstand en zet hem uit aan het einde van de werkdag. Koppel hem los van de netvoedingsadapter. Hetzelfde geldt voor uw printer. Steek hem enkel in als u hem echt nodig hebt. Vergeet ook niet om uw wasmachine, droogkast of vaatwasser tijdens de daluren te laten draaien.

 

Lees ook:

Hoe kunt u zuiniger verwarmen?

Uw verwarmingsketel onderhouden betekent zoveel als besparen