sac_pellets_15kg_face_produit.jpg

Voor- en nadelen van pellets in zakken

17 juni 2020
Overweegt u verwarming met houtpellets? Lees dan hier wat alle voor- en nadelen van pellets in zakken zijn, in vergelijking met pellets in bulk.

Pellets kunnen grosso modo op twee manieren geleverd worden: in bulk of in zakken. Om u te helpen bij de keuze van de leveringswijze voor uw huisbrandstof zetten we in dit artikel de voor- en  nadelen van pellets in zakken op een rijtje, in vergelijking met pellets in bulk.

 

Voordelen van pellets in zakken

 

Pellets in zakken zijn meteen beschikbaar, op tal van plaatsen

 

Houtpellets in bulk kunnen u alleen worden geleverd door vakmensen met een specifiek soort vrachtwagen en de juiste uitrusting om de pellets in uw voorraadruimte te blazen.

 

Zakken met pellets daarentegen zijn per stuk te koop in tal van winkels: hypermarkten, doe-het-zelfketens, benzinestations, enz. Met pellets in zakken bent u bijgevolg minder afhankelijk: u kunt ze kopen wanneer u dat wilt, u hoeft geen beroep te doen op een leverancier en ook niet goed op voorhand te bestellen.

 

Pellets in zakken zijn hanteerbaar

 

In tegenstelling tot pellets in bulk, waar u niet meer bij kunt zodra ze in uw voorraadruimte zitten, kunnen pellets in zakken makkelijk verplaatst worden van de ene plek in huis naar de andere.

 

Pellets in zakken vragen niet veel opslagruimte

 

Een van de meest vernoemde nadelen voor pellets in bulk is dat ze op een bepaalde manier gestockeerd moeten worden. Ze moeten immers bewaard worden in een specifiek soort silo, zodat er geen vocht bij kan. Deze silo moet zo gemaakt zijn dat hij plaats biedt voor ten minste de helft van uw jaarverbruik aan houtpellets, wat betekent dat u in uw woning over een voldoende grote ruimte moet beschikken.

 

Pellets in zakken daarentegen kunnen worden opgeslagen waar u dat wilt – uiteraard beschut tegen weer en wind en tegen vochtigheid.

 

Nadelen van pellets in zakken

 

Pellets in zakken moet u nog manipuleren

 

De hanteerbaarheid van pellets in zakken is weliswaar een voordeel, maar tegelijk ook een van de nadelen. De zakken moeten immers meermaals gemanipuleerd worden: in de winkel, om ze in uw auto te laden en daarna uit te laden, om ze in uw toestel te gieten, enz. Bij de meeste leveranciers worden pellets verpakt in zakken van 10 of 15 kilogram. Zoveel gewicht moet u bijgevolg kunnen dragen.

 

Goed om te weten

Om te vermijden dat u ze zo vaak moet verslepen, kunnen pellets in zakken eveneens bij u thuis geleverd worden in een grote hoeveelheid, op een pallet.

 

Pellets in zakken kunnen duurder zijn

 

Een laatste maar niet te verwaarlozen punt: per kilogram zal de aankoop van pellets in zakken u doorgaans duurder uitkomen dan in bulk.

 

Lees ook:

Waar moet u op letten bij een pelletaankoop?

Voor- en nadelen van pelletverwarming