homme_commande.jpg

Wanneer bestelt u bij voorkeur uw stookolie?

03 oktober 2018
Er is niet echt een ideale periode om stookolie te bestellen. Toch proberen we om de meest geschikte momenten uit te zoeken.

In welke periode is het raadzaam uw stookolie te bestellen? Moet u wachten tot uw tank leeg is? Of kunt u maar beter anticiperen? Hieronder vindt u een poging tot antwoord op de vragen die veel verbruikers van stookolie zich stellen.

 

De ideale periode om stookolie te bestellen is niet langer per se seizoensgebonden

 

Vandaag kunnen we niet meer stellen dat er een “goede periode” is om stookolie te bestellen. Aangezien de prijzen voor huisbrandolie hoofdzakelijk evolueren volgens de tarieven voor ruwe olie, gaan ze regelmatig schommelen en niet meer alleen volgens het seizoen of de weersgesteldheid. Er zijn andere factoren die de prijsschommelingen verklaren, zoals de waarde van de dollar of de geopolitieke toestand in de grote olieproducerende en olieverbruikende landen.

 

De voorbije jaren is het immers al voorgevallen dat de stookolieprijs aantrekkelijker was in putje winter. Om te weten welke periode het meest aangewezen is om stookolie in te slaan, is het raadzaam de evolutie van de stookolieprijs of zelfs van de prijs voor ruwe olie regelmatig op te volgen, om zo te kunnen vooruitlopen op stijgende of dalende schommelingen.

 

Een stookoliebestelling van minstens 2.000 liter

 

Hebt u uw stookolieaankoop niet kunnen vervroegen of bent u genoodzaakt om te bestellen op een welbepaald moment, dat doet u er goed aan om minstens 2.000 liter te bestellen. De stookolieprijs is namelijk interessanter vanaf dat volume. U bespaart gemiddeld twee tot drie cent per liter, ofwel 20 tot 30 euro per 1.000 liter geleverde stookolie.

 

Twee kleine stookoliebestellingen zijn soms beter dan een grote

 

Wie verwarmt met stookolie is vrij om zijn of haar brandstof te bestellen wanneer dat het best uitkomt: die autonomie is een van de vele voordelen van stookolie. U moet niet altijd wachten tot uw tank leeg is om stookolie te bestellen. Het kan soms interessant zijn om eerder stookolie te laten leveren wanneer de prijs voordelig is.

 

Even een rekensommetje. Stel, u wilt 2.000 liter stookolie bestellen wanneer de prijs 0,75 euro per liter bedraagt. U betaalt dus 1.500 euro. Maar als u zich laat beleveren met twee keer 1.000 liter wanneer de prijs voor stookolie laag staat – 0,65 euro per liter bijvoorbeeld – , betaalt u twee keer 650 euro, of samen 1.300 euro. U zult in dat geval 200 euro hebben bespaard ondanks het feit dat u minder dan 2.000 liter hebt besteld in twee keer.