tirelire_radiateur.jpg

Beter verbruiken om energie te besparen

29 januari 2024
Energie besparen is goed voor uw portemonnee en goed voor het milieu. We geven u in dit artikel alvast enkele tips om deze winter te besparen.

In de winter neemt uw energieverbruik toe, vooral omdat u uw woning moet verwarmen. Dat is volkomen normaal. Met een paar eenvoudige dingen kunt u echter besparen en uw energierekening verlagen.

 

Laat uw installatie onderhouden

 

U bent verplicht om uw verwarmingsinstallatie te laten onderhouden, of u nu verwarmt met mazout of pellets. Een onderhouden installatie is niet alleen veilig, maar helpt ook om uw verbruik te verminderen en geld te besparen op uw factuur.

 

Tijdens het bezoek reinigt de verwarmingstechnicus alle nodige onderdelen en stelt hij uw installatie af, zodat ze zo goed mogelijk aan uw behoeften voldoet.

 

Een jaarlijks onderhoud is ook aangewezen als u met pellets verwarmt.

 

U mag er immers van uitgaan dat een slecht onderhouden installatie kan leiden tot aanzienlijk oververbruik. Vergeet ook niet om uw radiatoren te ontluchten en al het stof te verwijderen.

 

Pas de temperatuur aan uw behoeften aan

 

Het is niet nodig om uw huis overmatig te verwarmen. Hoewel het aangenaam is om midden in de winter thuis te komen in een warm huis of appartement, ligt de ideale temperatuur rond de 20 °C voor woonkamers en rond de 17 °C voor slaapkamers.

 

Bovendien kunt u uw installatie zo programmeren dat ze alleen op bepaalde tijden draait, bijvoorbeeld wanneer u aanwezig bent. Het is misschien een goed idee om uw installatie enkele minuten voordat u thuiskomt aan te laten gaan? Heel wat installaties geven u die mogelijkheid.

 

Isoleer uw woning

Warmteverlies kan leiden tot aanzienlijke kosten. Het is daarom aan te raden om uw woning te isoleren, vooral het dak, de buitenmuren, deuren en ramen.

 

Dergelijke werken brengen vaak wel een hoog kostenplaatje met zich mee. Als u momenteel niet over de nodige financiële middelen beschikt, zijn er nog een aantal kleine dingen die u kunt doen om energieverlies te beperken. Vergeet niet om leidingen te isoleren, vooral de leidingen die uit uw verwarmingsinstallatie komen. U kunt ook kiezen voor gordijnen, die een uitstekend isolerende werking hebben.

 

Kies voor kwaliteit

 

Kies hoogwaardige stookolie of Pellets Premium.

Dit advies lijkt misschien tegen uw gezond verstand in te druisen. Toch zal hoogwaardige mazout u op langere termijn geld besparen. Deze twee brandstoffen, ontwikkeld door ProxiFuel, hebben eigenschappen die ervoor zorgen dat uw installatie minder snel beschadigd geraakt. Bovendien verhogen ze ook nog eens het rendement.

 

 

Lees ook:

 

Hoe minder betalen voor mazout?

Technieken om uw jaarlijkse energiebudget te schatten