tirelire_radiateur.jpg

Hoe minder betalen voor mazout?

13 november 2023
Wist u dat u uw mazoutfactuur kunt verlagen? Dat is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

Met de terugkeer van het koude weer willen veel huishoudens hun mazoutfactuur verlagen. Als u de evolutie van de mazoutprijzen gevolgd hebt, weet u dat ze van de ene op de andere dag flink kunnen schommelen.

 

U kunt echter wel een flink bedrag besparen door bepaalde handelingen en gewoonten aan te nemen. Een groot voordeel voor uw portemonnee en het milieu!

 

Stem uw verwarming af op uw manier van leven

 

Eerst en vooral is het belangrijk om de temperatuur in uw woning aan te passen aan uw aan- of afwezigheid. Door uw thermostaat één graad lager te zetten, kunt u tot 7% besparen op mazout.


We raden u aan om de temperatuur te verlagen als u naar uw werk gaat. Leefruimtes verwarmt u best tot negentien graden. Bent u niet thuis, dan zet u de thermostaat best op zestien graden.

 

De modernere verwarmingsinstallaties geven u haast allemaal de mogelijkheid om de verwarmingsperiodes in te stellen. U kunt uw installatie dus zo programmeren dat uw verwarmingsketel aangaat wanneer u thuiskomt. Slimme thermostaten komen steeds vaker voor en geven u zelfs de mogelijkheid om de temperatuur meteen aan te passen.

 

Laat uw installatie onderhouden

 

In België is het wettelijk verplicht om uw installatie te laten onderhouden. Maar naast een lager risico op incidenten is het ook een manier om geld te besparen.


Een verontreinigde verwarmingsketel leidt tot een hoger verbruik. De verwarmingstechnicus reinigt alles wat moet worden gereinigd: de brander, de filters, enz. Uw stookolietank krijgt een hoger rendement en u zult minder brandstof gaan verbruiken.

 

Isoleer uw woning

 

Slechte isolatie kan van uw woning een echte energiezeef maken. Het grootste energieverlies gebeurt via het dak. Ramen kunnen ook voor aanzienlijk warmteverlies zorgen.


Als u de mogelijkheid hebt, kunt u isolatiewerkzaamheden laten uitvoeren. Dergelijke werken kunnen echter duur uitvallen. Hebt u geen mogelijkheden om isolatiewerken te laten uitvoeren, dan zijn er nog een aantal alternatieven waarmee u geld kunt besparen.

 

Gordijnen helpen om de warmte in uw woning te houden. Ze zorgen eveneens voor minder tocht. Vergeet ook niet om tochtrollen aan uw deuren te leggen.

 

Verlucht uw woning

 

Op het eerste gezicht lijkt dit advies misschien paradoxaal. Door uw woning echter regelmatig te verluchten, ververst u de lucht en verdwijnt de waterdamp die van nature in uw woning aanwezig is. De lucht wordt droger en gemakkelijker te verwarmen. Bovendien verkleint u ook de kans om ziek te worden.

 

 

Lees ook:

 

Maak het uzelf makkelijker met een automatische mazoutlevering!

Technieken om uw jaarlijkse energiebudget te schatten