EuroPellets.jpg

De pelletprijs in het eerste kwartaal van 2024

25 maart 2024
Na een piek in oktober 2022 is de pelletprijs in de loop van de maanden langzaam gedaald, tot grote tevredenheid van de consument.

Sinds begin 2024 is de prijs van pellets langzaam blijven dalen, een voortzetting van de trend die meer dan een jaar geleden begonnen is.

 

Na twee zeer turbulente jaren vanwege de Russische invasie in Oekraïne, hoge inflatie en stijgende rentevoeten, zijn de energieprijzen terug op een meer aanvaardbaar niveau, wat goed is voor de portemonnee van alle Belgische gezinnen.

 

Van enkele naar dubbele cijfers

 

Sinds enkele jaren geeft de Belgische organisatie Valbiom maandelijks een overzicht van de evolutie van de pelletprijs in België. Die cijfers laten zien hoe de prijs van pellets de afgelopen maanden is veranderd.

 

In februari 2022, voordat de oorlog uitbrak, werd een zak pellets van 15 kg verkocht voor gemiddeld 5,2 euro. Acht maanden later, in oktober 2022, was de prijs meer dan verdubbeld tot gemiddeld 11,4 euro. Vandaag bevindt de prijs zich weer op een veel acceptabeler niveau, met iets meer dan 6 euro voor een zak, of iets meer dan 400 euro voor een hele pallet.

 

  • februari 2022: 5,3 euro;
  • oktober 2022: 11,4 euro.
  • januari 2023: 10 euro;
  • september 2023: 7,35 euro;
  • februari 2024: 6,2 euro.

 

Vergelijk prijs en kwaliteit

 

Vandaag kunt u op de markt perfect pellets vinden tegen een veel goedkopere prijs dan een jaar geleden. Aarzel dan ook niet om een voorraadje aan te leggen.

 

En vergeet ook niet om na te gaan of de pellets van goede kwaliteit zijn. De prijs evolueert dan wel in functie van de markt, toch kunt u er zeker van zijn dat kwaliteitspellets geproduceerd in België een hoger rendement geven dan andere, minder hoogwaardige producten. Een handig hulpmiddeltje om de kwaliteit te controleren, zijn de labels op de verpakking.

U kunt controleren of uw pellets echt gecertificeerd zijn door naar het identificatienummer onder het DIN+- of EN+-logo te kijken. Het is belangrijk om uw keuze te maken op basis van de kenmerken van de pellets (grootte, calorische waarde, vochtgehalte enz.) om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen.

 

Hoe zal de pelletprijs in de komende maanden evolueren?

 

Hoewel de pelletprijs al enkele maanden daalt, is het nog steeds moeilijk om in te schatten hoe de energieprijzen in België zich op langere termijn zullen ontwikkelen.

 

Geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne en in het Midden-Oosten kunnen de komende maanden leiden tot een verdere stijging van de olieprijzen en indirect ook van de gasprijzen. Die ontwikkelingen zouden een impact kunnen hebben op de prijzen van producten op basis van hout, ook al was de winter van 2024 bijzonder zacht en lijken de voorraden voldoende om een sterke stijging van de pelletprijs in de komende maanden te vermijden.

 

 

Goed om te weten

 

Door Premium Pellets van Total te bestellen, kunt u er echter zeker van zijn dat u het hele jaar door een brandstof van hoge kwaliteit krijgt.

 

 

Lees ook:

Waarom kiezen voor een lokale pelletleverancier?

Alles weten over pellets 100% vervaardigd uit naaldhout