femme_economie.jpg

De prijs voor mazout stijgt licht

12 september 2022
Deze week kende de mazoutprijs een lichte stijging. Toch blijft het tarief voordelig in vergelijking met het tarief dat enkele weken geleden gold.

Als mazoutverbruiker blijft het steeds interessant om de prijsevolutie regelmatig op te volgen om te weten wanneer het beste moment is aangebroken om uw mazoutbestelling te plaatsen. Op Proxifuel brengen we u een dagelijkse update van de mazoutprijzen en een regelmatige analyse van de prijsevolutie.

 

De mazoutprijs stijgt met 2 cent

 

In de loop van deze week kende de huisbrandolieprijs een stijging met ongeveer 2 cent, van 1,2287 euro/liter voor een bestelling van 2.000 liter geplaatst op 5 september naar 1,2497 euro/liter voor een identieke bestelling op 12 september. Deze prijsstijging is dus beperkt (+0,021 euro) en leidt slechts tot een meerkost van 42 euro bij een mazoutaankoop van 2.000 liter.

 

Het huidige prijsniveau ligt duidelijk minder hoog dan in de voorbije weken, als we abstractie maken van het eerste deel van de maand augustus, toen de prijzen nog lager lagen. We staan inderdaad ver af van de 1,3908 euro/liter zoals in de maand maart, of van het tarief van 1,4723 euro/liter dat in de maand juni van toepassing was.

 

Zelfs al blijft de prijs hoger dan voor de start van het conflict in Oekraïne – de prijs per liter stond toen lager dan 0,90 euro/liter –, toch kunnen we stellen dat de prijscurve op dit ogenblik veeleer dalend is, na een nieuwe prijspiek in augustus.

 

De aardolieprijs daalt

 

Deze situatie valt zeker te verklaren door de dalende koers van de aardolieprijzen de voorbije weken. U weet dat het vooral de aardolieprijs is die de mazoutprijs bepaalt. Welnu, sedert enkele weken heeft die de neiging om opnieuw te dalen en dit ondanks het huidige conflict aan de poorten van Europa.

 

De globale vraag daalt door de wereldwijde economische context. De dreigende recessie van de westerse economieën is een belangrijke factor. Bovendien kent China een vertraging van zijn economische activiteiten door nieuwe lockdowns. Deze situatie leidt tot een onevenwicht tussen vraag en aanbod op wereldvlak, wat de OPEC er enkele dagen geleden toe aanzette om een productiebeperking aan te kondigen.

 

Goedkoper mazout aankopen dankzij Proxifuel

 

De situatie is dus veeleer gunstig om aan een goede prijs mazout aan te kopen. Maar wat ook de economische situatie op wereldvlak is, zorg ervoor dat u regelmatig de mazoutprijzen op onze website checkt zodat u kunt bestellen wanneer de prijzen lager zijn. Zo kunt u heel wat besparen zonder in te boeten op de kwaliteit van uw brandstof.

 

Proxifuel biedt u ook een lokale dienstverlening van hoge kwaliteit, met verdelers van bij u in de buurt die uw regio tot in de puntjes kennen en zo hun leverroutes kunnen optimaliseren om u de beste prijzen aan te bieden. Aarzel dus niet om de prijzen op onze site te vergelijken en met enkele muisklikken uw bestelling te plaatsen.

 

 

Lees ook:

Aankoopprijs van mazout in de eerste helft van 2022

Beschikbaarheid van mazoutleveranciers in de zomer