pellet sac.jpg

De rol van de vraag in de pelletprijs

24 juli 2023
Pellets zijn onderworpen aan de wet van vraag en aanbod. Welke invloed heeft dat op de prijsstelling? Wij geven u het antwoord!

De wereldeconomie wordt bepaald door de wet van vraag en aanbod. De prijs van pellets vormt hier geen uitzondering op. In dit artikel gaan we dieper in op de invloed van de vraag op de prijs van houtpellets.

 

De invloed van de vraag op de pelletprijs

 

Jarenlang is de prijs van houtpellets relatief stabiel gebleven. De meeste gebruikers beschouwde pellets namelijk louter als een aanvulling op een ander verwarmingssysteem.

 

Toch is het aantal verwarmingsinstallaties op pellets de laatste jaren sterk gestegen. Houtpellets worden steeds meer gezien als een aantrekkelijke alternatieve verwarmingsbron. Die evolutie heeft geleid tot een opmerkelijke stijging van de vraag, met een toenemende prijs als logisch gevolg.

 

Andere, meer actualiteitsgebonden factoren hebben ook een invloed gehad op de prijsevolutie van pellets.

 

De gevolgen van de gezondheidscrisis

 

De gezondheidscrisis heeft een belangrijke rol gespeeld in een eerste sterke stijging van de prijzen. De stijgende vraag, veroorzaakt door steeds meer gezinnen die besloten om op een schonere energiebron over te stappen, en het dalende aanbod, als gevolg van de sluiting van de industrieën, leidden logischerwijs tot een stijging van de tarieven.

 

De crisis in Oekraïne beïnvloedt de pelletprijs

 

In februari 2022 viel Rusland binnen in buurland Oekraïne. De gevolgen voor de energiemarkt lieten niet lang op zich wachten. Rusland was namelijk een van Europa's grootste leveranciers van olie en gas. De economische sancties naar aanleiding van het conflict leidden tot een algemene prijsstijging van de bovenstaande brandstoffen en vervolgens van alle energiebronnen.

 

Heel wat gezinnen besloten om over te schakelen op pellets om hun verwarmingskosten terug te schroeven.

 

Een stijging van 30% in enkele maanden

Door de stijgende vraag zijn de pelletprijzen in een paar maanden tijd met 30% gestegen.

 

Ondanks die stijging zijn pellets nog steeds een bijzonder aantrekkelijke verwarmingsbron in vergelijking met andere energiebronnen.

 

Het hele jaar door analyseert Proxifuel met u de evolutie van de pelletprijs zodat u op het beste moment kunt bestellen.

 

Verschillende factoren beïnvloeden de pelletprijs

 

Naast veranderingen in de vraag kunnen ook andere factoren de pelletprijs beïnvloeden.

 

De eerste is de afstand tussen uw woning en het depot van de leverancier. De logistieke kosten bepalen namelijk voor een deel het uiteindelijke bedrag op uw factuur. We raden u dan ook aan om een beroep te doen op een leverancier bij u in de buurt. Zo kunt u de leveringskosten een stuk terugschroeven.

 

De verpakking heeft ook een invloed op de prijzen. Bij Proxifuel kunt u terecht voor pellets in zakken van 10 of 15 kilo of voor een levering in bulk.

 

Weet dat pellets in zakken van 10 kilo iets duurder zijn dan pellets in zakken van 15 kilo.

 

Pellets in bulk bestellen blijft echter het voordeligst. Om een dergelijke bestelling te plaatsen, dient u wel te beschikken over een opslagruimte die groot genoeg is voor een minimale hoeveelheid van twee ton.

 

Tot slot heeft de bestelde hoeveelheid ook invloed op het bedrag van uw factuur. Zo werken de meeste leveranciers met een degressieve prijs per kilo.

 

Aarzel niet om contact op te nemen met uw leverancier als u vragen hebt. U vindt altijd een leverancier van Proxifuel bij u in de buurt.

 

 

Lees ook:

 

Zakken met pellets bewaren

De unieke eigenschappen van Premium Pellets van TotalEnergies