sac_pellets_15kg_face_produit.jpg

Het productieproces van pellets bij TotalEnergies

09 januari 2024
Pellets Premium van TotalEnergies voldoen aan strenge normen. In dit artikel vertellen we u hoe de pellets worden gemaakt.

De voorbije maanden heeft de energiecrisis veel huishoudens ertoe aangezet om te kiezen voor verwarming met pellets. Pellets zijn zuiniger dan stookolie en ook milieuvriendelijker.

 

Proxifuel, een verdeler van TotalEnergies, brengt zijn eigen houtpellets op de markt: Pellets Premium. Die pellets voldoen aan strenge normen. Ze zijn gemaakt van naaldhout uit duurzaam beheerde bossen.

 

In dit artikel leggen we u uit hoe onze pellets worden gemaakt.

 

Samenstelling van de pellets

 

Onze pellets worden gemaakt van houtschilfers, spaanders of ander onbewerkt houtafval.

 

Voor Pellets Premium wordt alleen 100% naaldhout uit duurzaam beheerde Belgische bossen gebruikt. Sommige andere producenten werken met loofhout en gebruiken vaak kunstmatige lijm in hun houtpellets. Die lijm dient als bindmiddel om de pellets samen te drukken. Soms voegen die fabrikanten additieven toe om te komen tot een verbranding die vergelijkbaar is met die van onze pellets. Die additieven hebben de neiging om uw systeem sneller te beschadigen.

 

Het productieproces van houtpellets

 

Er moeten verschillende stappen doorlopen worden om houtpellets te maken:

 

  • houtresten van houtzagerijen of de houtindustrie worden verzameld en vervolgens vermalen;
  • het zaagsel wordt in een droogtrommel gedaan;
  • nadat het zaagsel gedroogd is, gaat het door een speciale pers waar het onder hoge druk samengedrukt wordt, wat zorgt voor de cohesie van de pellets;
  • de pellets worden vervolgens gekoeld en gezeefd om het mogelijk schadelijke stof voor uw systeem te verwijderen;
  • nadien worden de pellets verpakt in zakken of rechtstreeks in de vrachtwagens geladen die worden gebruikt voor bulkleveringen.

 

 

Kwaliteitsvolle pellets

 

Gedurende het hele productieproces worden er controles uitgevoerd. De Pellets Premium van Proxifuel zijn DINplus- en ENplus-gecertificeerd. Die labels zijn twee van de strengste labels op de pelletmarkt. U kunt er dus zeker van zijn dat de pellets van ons bedrijf:

 

  • samengesteld zijn uit naaldhoutresten die geen chemische behandeling hebben ondergaan en geen lijm of additieven bevatten;
  • een zeer laag vocht-, as- en fijnstofgehalte hebben;
  • perfecte afmetingen hebben, waardoor ze in de meeste installaties kunnen worden gebruikt;
  • een hoge calorische waarde hebben.

 

Bovendien garanderen de houtpellets van TotalEnergies een optimaal rendement en verminderen ze het risico op verstopping van uw systeem.

 

Lees ook:

Waarom Belgische pellets kopen?

Hoe kiest u de juiste pelletleverancier?