pellet sac.jpg

Waarom Belgische pellets kopen?

23 oktober 2023
Door voor Belgische pellets te kiezen, maakt u een duurzame, milieuvriendelijke keuze. We leggen u uit waarom.

Steeds meer gezinnen verwarmen zich met pellets. Sinds de energiecrisis als gevolg van het conflict in Oekraïne zijn pellets aan een stevige opmars bezig. Om gelijke tred te houden met de vraag is ook de productie een versnelling hoger geschakeld.

 

De pellets die u vandaag op de markt kunt kopen verschillen soms erg van kwaliteit. De herkomst van de pellets en hun calorische waarde kunnen aanzienlijk verschillen van de ene producent tot de andere. Pellets worden in heel wat landen ter wereld geproduceerd, waaronder ook in België. Voor consumenten is het niet altijd gemakkelijk om te weten welke leveranciers een kwaliteitsvol product tegen een correcte prijs aanbieden.

 

De logische keuze voor Belgische pellets

 

Weet dat het altijd een goed idee is om te kiezen voor pellets die gemaakt zijn in België, of op zijn minst in een van onze buurlanden. Uw oude verwarmingsbron opgeven voor pellets is niet alleen een economische, maar ook een ecologische keuze. Verder is het ook beter voor het milieu om pellets via een korte toeleveringsketen tot bij de consument te krijgen.

 

Door voor Belgische pellets te kiezen, beperken we de kosten van transport en de vervuiling die het veroorzaakt. België is een bosrijk land. Vandaag worden de bossen in ons land duurzaam beheerd. We beschikken op ons eigen grondgebied over de grondstof om pellets te maken. Waarom zouden we dan elders gaan kijken? Bovendien geeft de keuze voor Belgische pellets een duwtje in de rug aan de houtindustrie en steunt ze de lokale economie door werkgelegenheid te bieden voor de zagerijen in onze regio.

 

Hernieuwbare energie

 

Er moet aan drie voorwaarden worden voldaan om pellets als een hernieuwbare energiebron te zien. Pellets moeten:

 

  • afkomstig zijn van houtafval, zoals zaagsel of onbruikbare schilfers of spaanders, of uit duurzaam beheerde bossen komen. Die bossen zijn PEFC- of FSC-gecertificeerd;
  • van goede kwaliteit zijn en verbrand worden in een kachel of ketel met een goed rendement, om hun calorisch vermogen optimaal te benutten;
  • gemaakt en geleverd worden binnen een redelijke afstand, om de ecologische voetafdruk van hun productie en transport te beperken.

 

Belgische pellets: een keuze voor kwaliteit

 

Houd bij uw aankoop ook steeds rekening met de kwaliteit van de pellets. Die heeft namelijk een directe invloed op het rendement, de werking en de levensduur van uw verwarmingstoestel.

 

Hoe weet ik dat ik voor kwaliteitsvolle pellets kies? Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden als u pellets bestelt:

 

  • vochtgehalte: dit moet laag zijn om een hoge calorische waarde te garanderen;
  • grootte: dit is een belangrijke parameter om rekening mee te houden. Te grote of te kleine pellets kunnen de toevoer naar uw pelletkachel verstoppen. De ideale diameter is 6 mm;
  • asgehalte: dit moet laag zijn. Hoe minder as, hoe beter de verbranding;
  • de mogelijke aanwezigheid van additieven: kwaliteitsvolle pellets bevatten geen additieven. Ze zijn van nature al vast en stevig genoeg. De gebruikte houtresten moeten enkel worden samengeperst om de pellets te produceren.

 

Steeds Belgische pellets bij ProxiFuel

 

Alle Proxifuel-vestigingen bieden u Belgische pellets van de hoogste kwaliteit. Onze pellets dragen het DinPlus- en EnPlus-label. Zo kunt u zeker zijn van een optimaal rendement. We bieden u een duurzame, efficiënte en lokale energiebron tegen een correcte prijs. De pellets die we via onze verkooppunten aan de man brengen zijn een mooi voorbeeld van ons korteketenbeleid. Ze zijn gemaakt van 100% Belgische naaldhoutresten.

 

Lees ook:

 

Zijn pellets in bulk goedkoper dan pellets in zakken?

Zakken met pellets bewaren