Question mark.jpg

Hoe bepaal ik hoeveel stookolie ik moet bestellen?

13 mei 2024
Wanneer u stookolie bestelt, zal uw leverancier u vragen om een schatting te maken van de hoeveelheid die moet worden geleverd. Maar hoe pakt u dat aan?

Zit er nog maar weinig stookolie in uw tank en is het tijd om een bestelling te plaatsen bij uw leverancier? Of misschien hebt u nog wel wat reserve maar wilt u toch profiteren van de lage prijs van het moment om uw tank bij te vullen?

 

Ongeacht uw situatie zal uw leverancier u steeds vragen hoeveel stookolie u nodig hebt als u uw bestelling gaat plaatsen ...  

 

Een meter om de benodigde hoeveelheid stookolie te meten

 

Eerst en vooral dient u het beschikbare volume in uw tank in te schatten om te weten hoeveel stookolie u nodig hebt. Hiervoor moet u de totale capaciteit van uw tank kennen. Hoewel tanks van 2.000 tot 3.000 liter nu heel gebruikelijk zijn in woningen, zijn sommige oudere huizen nog steeds uitgerust met tanks met een kleinere capaciteit ...

 

Om de soms ingewikkelde berekeningen te vermijden, raden we u aan om uw tank te voorzien van een meter. Met een meter kunt u namelijk precies bepalen hoeveel brandstof u nog in uw tank hebt. Sommige modellen kunnen zelfs het niveau van uw tank continu controleren en een alarm laten afgaan wanneer de brandstof onder een bepaald niveau zakt.

 

Hoe kan ik de resterende hoeveelheid stookolie berekenen zonder meter?

 

Transparante of ondoorzichtige rechthoekige tank

 

Heeft uw tank geen meter? Geen paniek! Als uw tank een doorzichtige rechthoekige parallellepipedum is, kunt u zien hoeveel stookolie er nog in zit.

 

Door de lengte van de tank te vermenigvuldigen met de breedte en de hoogte van de resterende mazout krijgt u het volume, in centimeters of kubieke meters, afhankelijk van de eenheid die u hebt gekozen om te meten. Vervolgens dient u het verkregen resultaat om te rekenen naar liters, waarbij één kubieke meter overeenkomt met 1.000 liter stookolie.

 

 

 

Hebt u een ondoorzichtige tank, dan kunt u dezelfde berekening uitvoeren. Bepaal de hoogte van de resterende stookolie met een maatstok die u in de tank dompelt. Als uw tank zich onder de grond bevindt, dient u de afmetingen te kennen en kunt u op dezelfde manier te werk gaan.

 

Hoe gaat u te werk bij een cilindrische tank?

 

De berekening is iets ingewikkelder als u een cilindrische tank hebt. De toe te passen formule is: π × 2 x straal van uw tank × hoogte van de stookolie in uw tank.

 

In dit voorbeeld gaan we uit van een tank van 180 cm hoog en 120 cm in diameter, met een resterend stookolieniveau van 20 cm. De berekening is als volgt:

 

π × 2 x 60 cm × 20 cm = 226,080 cm3

 

Dit komt overeen met 0,226 m3 of 226 liter stookolie.

 

Een voordeligere stookolieprijs vanaf 2.000 liter

 

Als u weet hoeveel stookolie uw tank kan bevatten, kunt u zelf bepalen wanneer u een bestelling gaat plaatsen. Het is geen geheim dat stookolieleveranciers u een betere prijs voorstellen als u 2.000 liter stookolie (of meer) bestelt. Dat komt voornamelijk doordat de leveranciers minder verplaatsingskosten hebben en tijd winnen bij de bezorging. Voor uw leverancier is het sneller en goedkoper om vijf leveringen van 2.000 liter te doen dan tien bestellingen van 1.000 liter.

 

Soms kan het echter de moeite waard zijn om een kleinere hoeveelheid stookolie te bestellen als de dagprijs bijzonder laag is.

 

Lees ook:

Wie zijn de stookolieleveranciers van ProxiFuel?

Maak het uzelf makkelijker met een automatische mazoutlevering!