EuroPellets.jpg

Hoe is de pelletprijs de afgelopen jaren geëvolueerd?

10 juni 2022
De pelletprijs is de afgelopen jaren relatief stabiel gebleven maar heeft de laatste maanden de weg naar boven ingezet. In dit artikel leggen we die evolutie voor u uit.

Meer en meer Belgische gezinnen gebruiken hout als bijverwarming. En pellets zijn veruit de populairste brandstof op hout. Deze kleine korrels hebben een hoog rendement en zijn erg gebruiksvriendelijk. Ze zijn veel praktischer voor dagelijks gebruik dan houtblokken omdat het laden van uw pelletkachel zelfs volledig automatisch kan verlopen.

 

De huidige energiecrisis heeft er echter voor gezorgd dat deze brandstof met zijn vele kwaliteiten ten prooi is gevallen aan zijn eigen succes: de grote vraag naar pellets drijft de prijzen namelijk al enkele maanden op.

 

Al vele jaren een stabiele pelletprijs

 

Als we de pelletprijs van de afgelopen jaren analyseren, zien we dat de prijs gedurende het grootste deel van die periode zeer stabiel is gebleven. Tot januari 2012 kostten pellets zelfs minder dan 5 eurocent/kWh. Vervolgens steeg de prijs geleidelijk tot bijna 6 eurocent/kWh tegen eind 2013.

 

De jaren nadien bleef de prijs min of meer stabiel tussen 4 en 5 eurocent/kWh. Die zeer aantrekkelijke prijs maakte van pellets een erg voordelige energiebron.

 

De crisis in Oekraïne beïnvloedt de pelletprijs

 

De crisis in Oekraïne heeft de kaarten flink door elkaar geschud. Net als bij alle andere energiebronnen heeft de prijs de weg naar boven ingezet. Zo zagen we in 2021 in slechts enkele maanden een duidelijke stijging van 5 tot 6 eurocent/kWh. Die trend heeft zich dit jaar voortgezet, met een prijs van 8 eurocent/kWh. Anders gezegd zijn de pelletprijzen in een paar maanden tijd met 30% gestegen.

 

Er zijn verschillende redenen voor die evolutie, maar de belangrijkste is ongetwijfeld de opmerkelijke stijging van de vraag en een aanbod dat er amper aan kan voldoen. De buitensporige stijging van de prijs van fossiele brandstoffen, veroorzaakt door het conflict in Oekraïne, heeft ervoor gezorgd dat heel wat consumenten voor pellets kiezen, waardoor het aanbod onder druk is komen te staan. Door de wet van vraag en aanbod gaan de prijzen omhoog.

 

Pellets aan de beste prijs op ProxiFuel

 

Om die stijgende prijzen het hoofd te kunnen bieden, is het belangrijker dan ooit om te kunnen rekenen op een pelletleverancier met concurrerende prijzen.

 

Bij ProxiFuel bieden we u het hele jaar door pellets van hoge kwaliteit tegen de beste prijs. U kunt eenvoudig bestellen via onze website:

 

  • voer uw postnummer in;
  • voer de gewenste hoeveelheid pellets in;
  • maak een account aan of meld u aan;
  • bevestig uw bestelling.

 

Uw pellets worden dan binnen vijf tot tien dagen geleverd. Eenvoudig, snel en efficiënt!

 

 

Lees ook:

De pelletprijs in België ontleed

Waarom verschilt de prijs voor pellets van streek tot streek?