EuroPellets.jpg

Hoe is de pelletprijs in 2023 in België geëvolueerd?

25 december 2023
Nu het jaar ten einde loopt, kijken we in dit artikel hoe de pelletprijzen de afgelopen maanden evolueerden.

De afgelopen twee jaar heeft de pelletprijs een wispelturig verloop gekend, voornamelijk door de energiecrisis, waardoor de hoeveelheid beschikbare grondstof is afgenomen.

 

Met die stijgende tarieven van 2022 in het achterhoofd vraagt u zich misschien af hoe de prijs in 2023 is geëvolueerd? We geven in dit artikel het antwoord.

 

Dalende prijzen doorheen het jaar

 

In tegenstelling tot de meeste verwarmingsbrandstoffen, zoals mazout, is de prijs van pellets bijna het hele jaar door gedaald.

 

Begin 2023 betaalde u voor een zak pellets van 15 kg een gemiddeld bedrag van 10 euro. Weet dat dit tarief al lager was dan het tarief dat eind 2022 werd toegepast.

 

Sindsdien is de prijs maand na maand gestaag gedaald. In juli kostte dezelfde zak van 15 kg ongeveer 7,04 euro. In augustus en september steeg de prijs per zak naar 7,35 euro. Die stijging is minimaal als we kijken naar de stijging waarmee consumenten in 2022 werden geconfronteerd, toen een zak pellets iets meer dan 11 euro kostte.

 

Aan het einde van dit jaar betaalt u voor een zak pellets van 15 kilo gemiddeld 6,17 euro, de laagste prijs die in 2023 werd genoteerd.

 

De factoren die de pelletprijs beïnvloeden

 

De pelletprijs wordt bepaald door verschillende factoren. De eerste betreft de wet van vraag en aanbod. Dat is de afgelopen jaren duidelijk gebleken.

 

Zo heeft de gezondheidscrisis geleid tot een stilvallende economie. Aangezien er in de zagerijen niet meer gewerkt werd, nam de aanvoer van houtafval, de grondstof voor de productie van pellets, sterk af. De hoeveelheid beschikbare houtpellets daalde snel, wat leidde tot de prijsstijgingen die we in 2021 hebben gezien.

 

Vervolgens kregen we te maken met een energiecrisis, die veel gezinnen ertoe aanzette om te kiezen voor verwarming met pellets in plaats van fossiele brandstoffen. Als gevolg daarvan nam de vraag naar pellets sterk toe.

 

Momenteel lijkt de situatie zich te stabiliseren, wat heeft geleid tot dalende prijzen.

 

Kwaliteitsvolle pellets voor de beste prijs

 

Wanneer u uw bestelling plaatst bij ProxiFuel, ontvangt u Pellets Premium. Dankzij hun eigenschappen en de verschillende controles die tijdens het productieproces worden uitgevoerd, hebben onze pellets het hoogste rendement op de markt.

 

Onze pellets zijn DINplus- en ENplus-gecertificeerd. Die labels zijn de strengste op de markt en garanderen u een optimaal rendement. Vanwege hun lage vocht- en fijnstofgehalte zorgen ze er ook voor dat uw installatie beschermd wordt.

 

In slechts een paar klikken kunt u uw bestelling online plaatsen bij een van onze filialen.

 

 

Lees ook:

 

Hoe kiest u de juiste pelletleverancier?

Waarom Belgische pellets kopen?