usine_street_art.jpg

Hoe wordt aardolie verwerkt tot stookolie?

15 januari 2024
In dit artikel vertellen we u meer over het traject van aardolie tot stookolie, van de winning tot de levering in uw tank.

Weet u hoe stookolie wordt vervaardigd? Er zitten veel stappen tussen het winnen van aardolie en het moment dat uw bestelling in uw tank geleverd wordt. In dit artikel vertellen we u meer over het parcours van uw favoriete brandstof.

 

Oliewinning

 

De eerste stap in het lange traject is de winning van ruwe olie uit een van de vele aardolievelden. Die velden kunnen zich op het land of op zee bevinden, en dat overal ter wereld. De grootste producenten zijn de Verenigde Staten, die goed zijn voor 18,9% van de olieproductie ter wereld, wat overeenkomt met 17,8 miljoen vaten per dag. Het land wordt gevolgd door Saoedi-Arabië (12,1 miljoen vaten/dag).

 

Oliewinning begint met het boren van putten in de grond. De volgende stap is om het zwarte goud uit de ondergrond te halen. Als dat is gebeurd, gaat de olie naar een raffinaderij.

 

Raffinage van aardolie tot stookolie

 

Aardolie kan niet in haar pure vorm gebruikt worden. Daarom wordt het product per schip of pijpleiding naar een raffinaderij vervoerd, waar het wordt geraffineerd voor het beoogde gebruik.

 

In België komt de olie aan bij een van de twee raffinaderijen in Antwerpen. Samen produceren ze 7,5 miljoen ton stookolie per jaar.

 

In de raffinaderij wordt de olie verhit in een distillatiekolom om verschillende producten te krijgen. Die producten zijn stookolie, diesel, benzine, kerosine en bitumen. Het eindproduct hangt af van de temperatuur waarop de olie wordt verhit.

 

Er worden additieven toegevoegd om aan de huidige normen te voldoen. Hierdoor verbetert het rendement en vermindert de impact op het milieu.

 

Levering van stookolie

 

Zodra de stookolie de raffinaderij verlaat, wordt ze getransporteerd naar een van de regionale depots van ProxiFuel. Dat kan over de weg, per spoor, per schip of via pijpleidingen. Alles hangt af van de geografische locatie van de depots.

 

Onze lokale leveranciers nemen het dan van hier verder over. Zij ontvangen uw stookoliebestelling van gewone stookolie of Mazout Ultra, afhankelijk van uw behoeften, en zorgen voor de levering door hun voorraad op te halen bij een van de regionale depots. Sommige leveranciers hebben ook hun eigen depots.

 

Lees ook:

 

Hoe minder betalen voor mazout?

Wanneer moet u antivries aan uw mazout laten toevoegen?