femme_economie.jpg

Hoeveel kost een stookolielevering vandaag?

27 oktober 2021
Hoeveel kost een stookolielevering aan het einde van de maand oktober? En hoe is de prijs de afgelopen weken geëvolueerd? ProxiFuel zoekt het voor u uit.

Het belangrijk om regelmatig het prijsverloop te volgen om uw stookolie zo goedkoop mogelijk te bestellen. Zo krijgt u een beter beeld van de momenten waarop het voor u het interessantst is om uw bestelling te plaatsen. ProxiFuel analyseert voor u de huidige stookolieprijs om u hier zo goed mogelijk bij te helpen.

 

De prijs van een stookolielevering stijgt snel

 

Vandaag, 27 oktober 2021, is de prijs voor een stookolielevering van 2000 liter vastgelegd op 1586,40 euro (0,7932 euro/liter).

 

Die prijs is hoger dan de prijzen die we de afgelopen weken genoteerd hebben. Voor dezelfde bestelling betaalde u:

  • 1573,80 euro (0,7869 euro/liter) een week geleden;
  • 1400,40 euro (0,7002 euro/liter) een maand geleden;
  • 1296,20 euro (0,6481 euro/liter) twee maanden geleden.

 

Het verschil is nog opvallender als we de huidige stookolieprijs vergelijken met de prijs die het afgelopen jaar, op dezelfde datum, gehanteerd werd. Vorig jaar betaalde u voor een stookoliebestelling van 2000 liter in totaal 841,40 euro (0,4207 euro/liter). Dat is maar liefst 745 euro minder dan vandaag.

 

De prijzen voor een stookolielevering schommelen zelden rond dergelijke niveaus. Het was overigens al drie jaar geleden dat we zulke prijzen mochten noteren.

 

De factoren die de stookolieprijzen omhoog duwen

 

De stijging van de prijs voor een stookolielevering hangt nauw samen met de stijging van de aardolieprijs. Die prijs is al enkele weken aan een opmerkelijke opmars bezig. Vandaag bedraagt de prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee, die als referentie wordt gebruikt om de stookolieprijs in België vast te stellen, meer dan 85 dollar. Die prijs schommelde begin september nog rond de 72 dollar.

 

Die stijging van de aardolieprijs is hoofdzakelijk te verklaren door de stijging van de wereldwijde aardolievraag, naar aanleiding van het economische herstel na de COVID-19-crisis, en dat terwijl het aanbod op de markt beperkt blijft. De prijs van andere energiebronnen zoals aardgas en steenkool kent echter ook een sterke stijging. Consumenten verkiezen dus een andere energiebron, waaronder stookolie, waardoor de vraag nog verder toeneemt.

 

De prijs van een stookolielevering drukken

 

Als u vandaag uw stookolietank moet vullen, kunt u de prijs van uw bestelling toch nog – een beetje – naar beneden halen. Aarzel niet om een vergelijking te maken tussen de aanbiedingen van de leveranciers die in uw regio actief zijn. De meeste leveranciers bieden een prijs onder de officiële prijs.

 

Lees ook:

5 tips voor een goedkope stookolielevering

Hoe verloopt een stookolielevering aan huis?