sac pellet sans fond.png

Pelletaankoop: hoe pellets bewaren

10 juli 2019
Om volop hun calorisch vermogen te kunnen benutten moeten pellets, na aankoop, zorgvuldig worden bewaard.

Veel gebruikers vragen zich af hoelang ze hun pellets kunnen bewaren na aankoop. Het antwoord op deze vraag hangt namelijk af van hun bewaaromstandigheden: hoe optimaler u ze bewaart, hoe langer u ze zult kunnen gebruiken.

 

Pellets correct bewaren na aankoop

 

Ongeacht of u pellets in bulk of in zakken koopt, moeten ze in het algemeen onmiddellijk worden bewaard op een plek die:

  • koel;
  • droog;
  • donker is;
  • waarbij ze worden beschermd tegen stofdeeltjes of andere stoffen die de pellets mogelijk beschadigen en zelfs schade kunnen toebrengen aan uw pelletkachel of -ketel.

 

Het is van essentieel belang om uw pellets te beschermen tegen vocht, en vooral om ieder contact met water te voorkomen, anders gaan uw houtpellets beetje bij beetje uit elkaar vallen en worden ze opnieuw zaagsel. Dan worden ze onbruikbaar.

 

Enkele aanbevelingen bij de aankoop van pellets in zakken

 

Wanneer u pellets in zakken gaat kopen, moeten er extra voorzorgsmaatregelen worden genomen:

 

  • Let erop om een aangebroken zak opnieuw goed te sluiten. Plak een eventueel gat af met bijvoorbeeld tape om de zak luchtdicht te houden;
  • Mocht u over transparante zakken beschikken, denk er dan aan om ze af te dekken zodat ze niet worden blootgesteld aan zonlicht;
  • Wanneer het niet mogelijk is om uw houtpellets binnen op te slaan, kunt u ze buiten opbergen op een plek beschut tegen wind, regen, zon enzovoort. Plaats de pellets van de grond op een verhoogde pallet.

 

Bij levering van houtpellets in bulk, komt opslag in een silo in principe tegemoet aan al deze aanbevelingen.

 

Geen enkel risico bij de aankoop van pellets in grote hoeveelheden


Mocht uw opslagruimte het toelaten, denk er dan aan om pellets in grote hoeveelheden te kopen. U profiteert immers zo van een aantrekkelijke pelletprijs per kilo, ongeacht of het gaat om pellets in bulk of in zakken. En wanneer u zich aan de vastgestelde regels houdt, kunt u uw pellets probleemloos jarenlang gebruiken.

 

Lees ook:

Waar houtpellets kopen in België

Hoe verloopt een bestelling van pellets precies?