proxifuel_palette_pellets.jpg

Pellets bewaren in de winter

11 januari 2021
Net zoals houtblokken hebben pellets een hekel aan vocht. Hoe en waar kunt u uw pellets, en dan vooral in de winter, bewaren?

Verwarmt u met houtpellets of bent u van plan dat te doen? Vergeet dan niet dat het zeer belangrijk is om uw pellets in goede omstandigheden te bewaren. Als u uw pellets niet correct opslaat, bestaat er een groot risico dat u de kwaliteit van de pellets aantast. Hierdoor zal hun rendement een stuk lager zijn. Beschadigde of te vochtige pellets kunnen eveneens uw verwarmingstoestel beschadigen of storingen veroorzaken. ProxiFuel legt u in dit artikel uit hoe u uw pellets correct kunt bewaren.

 

Bescherm uw pellets tegen vocht

 

Pellets worden gemaakt van houtresten. Om hun optimale rendement en calorisch vermogen te garanderen, dienen ze dus zo droog mogelijk te zijn. Bovendien kunnen pellets het vocht in de omgeving eenvoudig absorberen. Vooral in de herfst- en wintermaanden is dat het geval.

 

U kunt uw pellets zowel binnen als buiten bewaren. Denk bijvoorbeeld aan de garage, het tuinhuisje, de kelder, de wasplaats, enz. Het is vooral belangrijk dat u kiest voor een droge en goed verluchte plaats waar uw pellets beschermd zijn tegen opstijgend vocht vanuit de bodem. Uw pellets hoeven vocht en condensatie in dat geval niet te vrezen.

 

Goed om te weten

Een ruimte met een vochtgehalte boven 70% is niet geschikt om pellets te bewaren.

 

Vermijd stof en warmtebronnen

 

Pellets moeten ook beschut zijn tegen stof. Stof op houtpellets kan er na verloop van tijd namelijk voor zorgen dat uw verwarmingstoestel vervuild wordt en te veel gaat verbruiken.

 

Vanzelfsprekend dient u uw pellets ook tegen elke vorm van brandgevaar te beschermen. Ze zijn namelijk snel ontvlambaar. Bewaar uw pellets zo ver mogelijk van elektrische toestellen en warmtebronnen.

  

Verschillende mogelijkheden om uw pellets te bewaren

 

Er bestaan verschillende oplossingen om uw pellets te bewaren. Als u kiest voor pellets in bulk dient u een silo in huis te halen. Deze kan gemaakt zijn van textiel, metselwerk, metaal of kunststof. Hij kan onder de grond of in de buitenlucht worden geplaatst. In alle gevallen moet hij waterdicht zijn om te vermijden dat uw pellets beschadigd worden.

 

Als u kiest voor pellets in zakken kunt u ze op een pallet bewaren. De pellets die u gaat gebruiken, kunt u dan opslaan in een designhouder die perfect past in de ruimte waar uw kachel staat.

 

Lees ook:

Online pellets bestellen

Voor- en nadelen van pelletverwarming