pellets_vrac_camion_produit.jpg

Alles wat u moet weten over pelletsilo's

24 juli 2019
Overweegt u centrale verwarming met houtpellets te installeren, dan zult u moeten kiezen voor een pelletsilo. Ontdek alles wat u hieromtrent moet weten.

Net als een mazoutketel, die gekoppeld is aan een tank waarmee verwarmingsbrandstof kan worden opgeslagen, moet een pelletkachel worden uitgerust met een silo.

 

Met de pelletsilo profiteert u van reële autonomie en een zeker comfort. Dankzij deze grote voorraad aan houtpellets, hoeft u uw ketel namelijk niet manueel te vullen. U kunt ook vele tonnen pellets in bulk bestellen en zo gedurende enkele maanden verwarmen, tegen een prijs die voordeliger is dan wanneer u pellets in zakken zou kopen, het leveringstype dat meer wordt gebruikt voor kachels.

 

Er bestaan echter verschillende soorten pelletsilo's. Capaciteit, materiaal en prijzen ervan kunnen variëren. We helpen u graag op weg om een optimale keuze te maken.

 

Capaciteit van de pelletsilo

 

Het eerste element waarmee rekening moet worden gehouden is de capaciteit van uw pelletsilo. Doorgaans wordt ervan uitgegaan dat  minimaal de helft van het jaarlijkse verbruik van houtpellets moet kunnen worden opgeslagen, en ten minste twee ton, de hoeveelheid die vereist is voor levering aan huis.

 

Zicht hebben op het pelletverbruik

Wanneer u vroeger verwarmde met stookolie, is dit verbruik gemakkelijk te bepalen. U hoeft alleen maar het aantal liter stookolie dat u nodig had met twee te vermenigvuldigen. Wanneer u bijvoorbeeld ieder jaar 2500 liter stookolie bestelde, dan zult u voortaan 5 ton (5000 kilo’s) pellets per jaar verbruiken.

 

Om de voor u benodigde capaciteit te bepalen, dient u ook rekening te houden met de oppervlakte waarover u beschikt. Voor pellets is er immers een bepaalde opslagruimte vereist: 2 ton pellets komt ongeveer overeen met 3m3.

 

Plaatsing van de pelletsilo

 

Vervolgens moet u de plek bepalen waar u de pelletsilo gaat plaatsen. De pelletsilo kan worden geplaatst:

  • binnen: boven/onder de ketel of op dezelfde hoogte ervan;
  • buiten: ondergronds of onder een aangepaste afdekking.

 

Doorgaans kunnen houtpellets worden opgeslagen tot op 20 meter van de ketel wanneer de extractie van houtpellets richting de ketel via een vacuümzuigsysteem gebeurt. Wanneer de toevoer tot stand komt via een wormas moet de silo zich op maximaal 3 meter van de ketel bevinden. De pelletvrachtwagen moet ook de vulopening van de silo makkelijk kunnen bereiken. Deze vulopening mag zich maximaal op 30 meter van de vrachtwagen bevinden zodat de houtpellets niet beschadigd raken bij het blazen.

 

Wist u dat ...

Als u het geluk hebt om te beschikken over veel ruimte voor het plaatsen van uw silo, dan raden we aan dat u opteert voor een groot exemplaar. Men mag immers niet uit het oog verliezen dat de pelletprijs afneemt afhankelijk van het aantal ton. Hoe meer u dus in één keer kunt bestellen, hoe meer u profiteert van de voordelige tarieven.

 

Materiaal van de pelletsilo

 

Tot slot moet u het materiaal voor uw pelletsilo kiezen. Het is voornamelijk deze factor die de prijs ervan zal beïnvloeden.

 

Zo kan een silo "sleutel-op-de-deur" worden aangekocht in:

  • textiel: tussen € 2500 en € 3000 voor een capaciteit van 6 m3;
  • metaal (gegalvaniseerd staal of inox): tussen € 1500 en € 2000 voor dezelfde ruimte;
  • plastic/composiet: tussen € 1500 en € 1800.

 

U kunt de silo ook zelf bouwen of door een professional laten uitwerken, via metselwerk (holle betonblokken, bakstenen, gewapend beton). In dat geval dient u de bouwvoorschriften, aangeleverd door de installateur van de ketel, te raadplagen om een opslag van pellets in optimale omstandigheden te waarborgen.

 

Lees ook:

Hoe bewaart u pellets?

Levering van pellets in bulk