ThumbsUp.jpg

Uw mazouttank oordeelkundig kiezen

30 juli 2018
Uw oude stookolietank is aan vernieuwing toe? U wilt in uw woning een verwarmingsinstallatie met stookolie voorzien? Hier volgen enkele tips om de juiste stookolietank te kiezen.

Uw stookolie in de juiste omstandigheden opslaan is van cruciaal belang om alle eigenschappen ervan op lange termijn in stand te houden. Daarom is het niet raadzaam lukraak een stookolietank te kiezen. Er zijn verschillende criteria waarmee u best rekening houdt alvorens uw keuze te maken.

 

 

Ondergrondse of bovengrondse stookolietank?

 

De eerste vraag die zich opdringt is de plaats waar uw stookolietank moet komen te liggen: binnen of buiten uw woning? Ondergronds of bovengronds? Het antwoord op die vraag hangt af van de configuratie van uw woning, van de ruimte waarover u beschikt en van uw budget.

 

De oplossing waarvoor consumenten het vaakst kiezen is een stookolietank die binnen de woning op de begane grond wordt geplaatst. Dat is inderdaad de meest zuinige en eenvoudige installatie. Opteert u voor een installatie van uw voorraadtank buiten, in de open lucht, dan moet u enkele voorzorgsmaatregelen voor ogen nemen om de tank te beschermen tegen UV-stralen, koude en wind, maar ook diefstal. Een ondergrondse tank moet bovendien beantwoorden aan specifieke vereisten op het vlak van de veiligheid.

 

Welke inhoud moet uw stookolietank hebben?

 

Het tweede criterium waarover u moet nadenken: het opslagvolume van uw stookolietank. Dat volume wordt mee bepaald door de ruimte waarover u beschikt om de tank te installeren en door uw stookolieverbruik.

 

Het is raadzaam te opteren voor een tank die minstens de helft van uw jaarlijks verbruik kan opslaan. Op die manier beperkt u het aantal stookolieleveringen per jaar en hebt u meer gemoedsrust. Met een tank met een inhoud van minstens 2.000 liter kunt u gelijk ook profiteren van een voordeligere stookolieprijs. Het tarief voor huisbrandolie is immers interessanter als u een bestelling plaatst van minstens 2.000 liter.

 

In welke materie kiest u best uw stookolietank?

 

Er is tot slot nog een derde keuze-element: er bestaan stookolietanks in kunststof en in metaal.

 

De kunststoffen modellen zijn minder duur en houden langer geuren vast. Ze hebben wel het voordeel dat ze niet kunnen oxideren. De metalen tanks worden dan weer aanbevolen voor grotere opslagvolumes (vanaf 2.500 liter stookolie). Ze zijn verplicht dubbelwandig, waardoor ze steviger en betrouwbaarder zijn ten aanzien van eventuele risico’s op lekkende huisbrandolie.